V Nórsku dobodal piatich ľudí a strieľal do okoloidúcich z luku. Súd muža poslal do psychiatrickej liečebne

TA3 TASR
24.6.2022 13:58

Nórsky súd v piatok poslal do psychiatrickej liečebne muža, ktorý vlani v meste Kongsberg na smrť ubodal piatich ľudí a strieľal do okoloidúcich z luku. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Nórsko polícia policajné autá ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Sudcovia rozhodli, že 38-ročný Espen Andersen Brathen nemôže byť za útok tresne zodpovedný, keďže trpí vážnym psychickým ochorením, ktoré ovplyvnilo jeho konanie v čase spáchania útoku. Muž sa k činu priznal, pričom jeho obhajoba a rovnako aj obžaloba žiadali, aby bol pre svoj stav umiestnený na psychiatrickú kliniku. 

Tento Dán žijúci v Nórsku trpí už od roku 2007 paranoidnou schizofréniou. Na súde povedal, že útok spáchal, aby sa mohol reinkarnovať na nejakom lepšom mieste. DPA pripomína, že išlo o jeden z najnásilnejších útokov, aké Nórsko zažilo v posledných rokoch. 

Brathen v Kongsbergu 13. októbra 2021 náhodne útočil na ľudí. Najskôr strieľal šípmi z luku na niekoľkých ľudí v supermarkete. Následne na smrť dobodal piatich ľudí, a to buď na ulici alebo v ich domovoch, pripomína AFP. Podľa vyjadrenia prokuratúry bol v čase útoku vyzbrojený lukom, 60 šípmi a štyrmi nožmi.

V máji sa na súde priznal k obvineniam zo spáchania vrážd a pokusov o vraždu. Jeho obeťami sú štyri ženy a jeden muž vo veku 52 až 78 rokov. Brathen žil dlhodobo v približne 25-tisícovom Kongsbergu ležiacom asi 80 kilometrov západne od Osla. Norská tajná služba PST ho podľa vlastného vyjadrenia už dlhšie mala v "hľadáčiku". Polícia ho zatkla približne 35 minút po prvotných nahláseniach útoku a umiestnila ho do zdravotníckeho ústavu, kde následne traja odborníci dospeli k záveru, že trpí paranoidnou schizofréniou.  

Témy: Nórsko Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok