Prepustenie Breivika by bolo nezodpovedné experimentovanie, uviedol nórsky súd. Jeho žiadosť zamietol

TA3 ČTK
18.3.2022 17:15

Nórsky odvolací súd v piatok odmietol preskúmať žiadosť nórskeho pravicového teroristu Andersa Behringa Breivika o podmienečné prepustenie z väzenia. Súd podľa agentúry AFP uviedol, že jeho prepustenie by bolo "nezodpovedné experimentovanie". Súd prvej inštancie žiadosť zamietol už na začiatku februára.

Breivik počas pojednávania o prepustení vyjadroval pravicové názory a použil nacistický pozdrav
TASR/AP

Breivik na konci júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokratickej mládeže na ostrove Utöya. O rok neskôr ho súd za terorizmus poslal na 21 rokov do väzenia, čo je najvyšší jednorazový trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť. V Breivikovom prípade ho však možno predlžovať až na doživotie.

V januári Breivik požiadal o predčasné prepustenie s tvrdením, že sa zriekol násilia. Súd nižšej inštancie však s poukazom na znalcov a väzenské úrady konštatoval, že extrémista, ktorý má teraz 43 rokov, je dnes rovnako nebezpečný ako v roku 2011. Odsúdený v piatok neuspel ani na odvolacom súde v Agdere na juhozápade Nórska. "Podmienečné prepustenie Breivika po vypršaní minimálnej doby trestu väzenia so zvýšenou ostrahou by bolo nezodpovedné experimentovanie," uviedol súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok