Najvyšší mrakodrap na Slovensku ustál požiar, vyčíslili škodu. Za všetko mohol kompresor

ta3/Henrieta Mihalková
22.6.2022 16:00

V Bratislave bolo v stredu ráno rušno. Zo stavby, ktorá si len pred pár dňami pripísala titul najvyššia budova na Slovensku, stúpal dym a pre horiaci kompresor na streche tam zasahovali hasiči. Ako pre ta3 uviedol hovorca developera Daniel Suchý, výstavba budovy, ktorá má dosiahnuť 47. podlaží, bude pokračovať tak ako doteraz.

Najvyšší mrakodrap na Slovensku ustál požiar, vyčíslili škodu. Za všetko mohol kompresor
Facebook.com/PZ

Na 38. poschodí najvyššieho slovenského mrakodrapu, ktorý sa nachádza neďaleko Mosta Apollo v hlavnom meste, začal ráno horieť kompresor, ktorý slúžil na odstraňovanie nečistôt pred betonážou. Zariadenie nezvládlo prevádzkový tlak. "Škody sú odhadované na sumu do 20-tisíc eur, pričom väčšinu tvorí škoda na samotnom kompresore a menšia škoda vznikla na debnení," uviedol hovorca developera J&T Real Estate Daniel Suchý. Samotná konštrukcia stavby sa pri požiari nepoškodila.

Má mať až 47 podlaží

Stavba, ktorá sa už dnes pýši označením najvyššia budova na Slovensku, dosiahla v uplynulých dňoch 125 metrov, vo finále to však bude viac. Po dokončení stavby bude mať 47 nadzemných podlaží a dosiahne 168 metrov. Projekt napreduje, prístup na najvyšší bod je na posledných poschodiach preto zložitejší, čo potvrdili aj hasiči. Zásah bol podľa nich sťažený zlým prístupom k požiarovisku. Na evakuáciu pracovníkov sú na stavbe zabezpečené zálohové únikové cesty. "Po dokončení stavby však budú v celom projekte na nábreží nadštandardné požiarne prístupové trasy," ozrejmil Suchý.

"Pri požiari budovy sú najdôležitejšie chránené únikové cesty s dostatočnou kapacitou a so samostatným požiarnym vetraním. Výťahy sa pri požiari nesmú používať a evakuačné výťahy sú k dispozícii iba hasičom. V Eurovea Tower bude v prípade požiaru jeho detekcia elektronickou požiarnou signalizáciou a evakuácia riadená požiarnym rozhlasom," vysvetlil.

Pri stavbe mrakodrapu mysleli aj na opatrenia, ktoré zamedzujú šíreniu ohňa. Na fasáde preto použili nehorľavý materiál. Aby sa požiar nešíril po vonkajšej strane, vytvorili dodatočné deliace pásy. Majú zabezpečiť, aby oheň nepreskakoval medzi bytmi. Časový priestor majú v prípade nešťastia vytvoriť aj ďalšie opatrenia. "Medzibytové steny majú požiarnu odolnosť 90 minút a stropy majú odolnosť 120 minút," vysvetlil hovorca. Po sprístupnení mrakodrapu na bývanie budú mať obyvatelia a hasiči pre prípad potreby na chodbe k dispozícii požiarne hydranty s hadicami. Hasiči budú mať prístup k vysokotlakovému rozvodu vody na hasenie v celom objekte.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok