Indiu by mohla čoskoro viesť opäť žena. Bola by len druhou prezidentkou v histórii krajiny

TA3 TASR
22.6.2022 14:52

Prezidentkou Indie by sa mohla stať žena zastupujúca tamojšiu chudobnú kmeňovú komunitu. Za vládnu stranu sa totiž o o úrad hlavy štátu bude uchádzať Draupadí Murmuová. Hlasovanie o novom indickom prezidentovi sa uskutoční 18. júla.

Indiu by mohla čoskoro viesť opäť žena. Bola by len druhou prezidentkou v histórii krajiny
Twitter/ Biswajit Jena

Ako v stredu informovala agentúra AFP, vládna Indická ľudová strana o tom rozhodla v utorok na zasadnutí parlamentného výboru strany. AFP pripomenula, že prezidentský úrad v Indii je ceremoniálna funkcia a zvolenie 64-ročnej Murmuovej je len formalita, keďže BJP premiéra Naréndru Módího má pozíciu dosť silnú na to, aby pre svoju kandidátku získala podporu medzi poslancami federálneho parlamentu i v zákonodarných zboroch jednotlivých indických štátov.

Prezidentským kandidátom roztrieštenej opozície je Jašvant Sinhá, odídenec z BJP. Štyridsaťštyriročný Sinhá pôsobil v rokoch 1998-2002 ako minister financií počas predchádzajúcej vlády BJP. Z BJP však vystúpil po tom, ako sa v roku 2018 s Módím rozišli v názoroch na ekonomické otázky.

AFP dodala, že Murmuová, členka Módího BJP, pochádza z východoindického štátu Urísa a v minulosti pôsobil ako guvernérka štátu Džhárkhand. Módí v utorok na Twitteri napísal: "Draupadí Murmuová zasvätila svoj život službe spoločnosti a posilňovaniu postavenia chudobných, utláčaných, ako aj marginalizovaných". Murmuovej otec a jej starý otec boli náčelníkmi v dedine Baidaposi v okrese Majúrbhandž v štáte Urísa.

Kmene v Indii sú vo všeobecnosti chudobné, v odľahlých dedinách im chýba zdravotná starostlivosť a vzdelávacie zariadenia. Kmeňové spoločenstvá v Indii rozvíjajú svoje tradície a hospodárstvo v súlade s dostupnými prírodnými zdrojmi, vysvetlila AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok