Nenávisť v Indii sa stupňuje. Už traja politici vládnej strany boli potrestaní za protimoslimské výroky

TA3 TASR
8.6.2022 11:52

Indická polícia zatkla mládežníckeho lídra vládnucej strany za zverejnenie protimoslimských výrokov na sociálnej sieti. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu.

India protesty 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Zatkli sme lokálneho politika za poburujúce poznámky na adresu moslimov," uviedol predstaviteľ polície v severoindickom meste Kánpur. Uviedol, že v súvislosti s nábožensky motivovaným napätím medzi miestnymi komunitami bolo zadržaných už najmenej 50 ľudí.

Zadržaný politik Haršít Šrívástava je predstaviteľom mládežníckeho krídla Indickej ľudovej strany premiéra Naréndru Módího, ktorej ideológiou je hinduistický nacionalizmus. Podľa polície zverejnil na sociálnych sieťach výroky hanlivé voči moslimom.

Napätie v Indii rastie od minulého týždňa, keď sa dvaja vplyvní predstavitelia BJP, Nupur Šarmová a Navín Džindal, dopustili výrokov považovaných za urážku islamského proroka Mohameda a jeho manželky Ajše.

Za tieto hanlivé vyjadrenia požadujú od Indie ospravedlnenie Katar, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Omán, Indonézia, Malajzia, Pakistan, Irán a Afganistan. V niektorých arabských krajinách sa už v tejto súvislosti objavili aj výzvy na bojkot indického tovaru. Vládna strana BJP, ktorá sa ku podobným kauzám spravidla nevyjadruje, dôrazne odsúdila urážanie predstaviteľov akéhokoľvek náboženstvá. Indická vláda zase zdôraznila, že podobné vyjadrenia neodrážajú jej postoje. Džindal bol za svoje výroky zo strany vylúčený a členstvo Šarmovej bolo pozastavené. 

Reuters uvádza, že členovia BJP boli v tejto napätej situácii inštruovaní, aby boli pri vyjadrovaní sa k náboženským témam "mimoriadne opatrní". Organizácia islamskej spolupráce v tejto súvislosti hovorí o "silnejúcej nenávisti voči islamu a moslimom" v Indii. Moslimovia predstavujú 14 percent z 1,4 miliardy obyvateľov prevažne hinduistickej Indie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok