Krajský súd potvrdil neplatnosť parkovacej zmluvy mesta Košice a EEI

TA3 TASR
22.6.2022 11:05

Krajský súd Košice v stredu potvrdil neplatnosť nájomnej zmluvy o parkovaní medzi mestom Košice a spoločnosťou EEI z roku 2012. Potvrdil pritom tzv. medzitýmny rozsudok Okresného súdu Košice I z októbra 2019. Odvolací súd rozhodoval na základe námietok spoločnosti EEI.

Parkovanie na chodníkoch malo skončiť v marci. Bratislava však žiada odklad
TASR

"Odvolací súd dospel k záveru, že táto nájomná zmluva je neplatná a preto súd prvej inštancie rozhodol správne medzitýmnym rozsudkom, že nájomný vzťah, ktorý mal vzniknúť z nájomnej zmluvy z roku 2012 a následne z dodatku číslo dva k tejto nájomnej zmluve z roku 2016, nie je, čiže nebol platne uzatvorený," uviedla predsedníčka senátu Krajského súdu. K uzatvoreniu zmluvy došlo v rozpore so zákonom. Odvolanie žalovaného označil senát za nedôvodné. Proti tomuto rozsudku Krajského súdu ďalšie odvolanie nie je prípustné.

Okresný súd má následne ďalej rozhodnúť vo veci žaloby mesta, ktorá sa týka odstránenia parkovacích automatov firmy EEI a zaplatenia finančnej náhrady za bezdôvodné obohatenie, a to pokiaľ sa obe strany sami nedohodnú.

Zmluvu uzatvorili mesto a EEI k 30. júlu 2012 na desať rokov. Mesto podľa nej prenajalo firme parkovacie miesta v centrálnej mestskej zóne, ako aj parkovací dom pri Steel Aréne. Dodatok z roku 2016 sa týkal parkovacích plôch v rezidentských lokalitách 1 až 10 so spoplatnením, čo v meste vyvolalo veľkú kritiku. Mesto Košice napokon prevzalo od 1. januára 2019 parkovací systém na základe všeobecne záväzného nariadenia napriek nesúhlasu EEI. Magistrát argumentoval neplatnosťou zmluvy. Obe strany sa v spore obrátili na súd. Aktuálne rozhodnutie Krajského súdu prišlo po marcovom verdikte Ústavného súdu SR, ktorý bol v prospech mesta.

Témy: Sud Košice

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok