Padol ďalší rozsudok v korupčnej kauze. Český exminister Rath sa musí vrátiť do väzenia

TA3 TASR
21.6.2022 14:29

Bývalého stredočeského hajtmana Davida Ratha v utorok odsúdili v druhej vetve korupčnej kauzy na osem rokov väzenia za prijímanie úplatkov a manipulovanie so zákazkami. Vrchný súd v Prahe mu okrem toho uložil aj peňažný trest vo výške 13 miliónov českých korún (viac než pol milióna eur). Informoval server Novinky.cz.

David Rath 640px (ČTK)
ČTK

Rovnako ako v prvej časti prípadu sú aj v tejto vetve ústrednými postavami kauzy bývalý hajtman Rath, bývalá riaditeľka kladnianskej nemocnice Kateřina Kottová a jej manžel Petr Kott. Podľa neprávoplatného rozsudku spred desiatich rokov si Rath a manželia Kottovci dohadovali úplatky za zmanipulovanie tendrov v Stredočeskom kraji za stovky miliónov korún.

Vrchný súd manželom rovnako ako Rathovi uložil osemročné tresty, čo je v ich prípade o dva roky viac ako v prvej časti kauzy. Okrem toho majú každý zaplatiť 15 miliónov korún (približne 600-tisíc eur) a dostali aj zákaz činnosti v štatutárnych orgánoch na osem rokov.

Firma Metrostav sa podľa rozsudku dopustila podplácania a manipulácie s verejnými zákazkami. Súd jej uložil peňažný trest desať miliónov korún (približne 400-tisíc eur) a zákaz účasti na verejnom obstarávaní na tri roky. Rovnaký trest dostala aj ich dcérska spoločnosť Metrostav Infrastructure.

Rath si už odpykával sedemročný trest, ktorý mu bol uložený za ovplyvňovanie tendrov na rekonštrukciu zámku Buštěhrad v okrese Kladno. V januári 2022 ho z väzenia podmienečne prepustili. Po aktuálnom rozsudku sa bude musieť na niekoľko mesiacov do väzenia vrátiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok