Kauza pražského magistrátu: Jeden z obvinených mal spáchať samovraždu

TA3 TASR ČT24
21.6.2022 11:39

Jeden z 13 obvinených v kauze manipulácie zákaziek pražského dopravného podniku Petr Adam pravdepodobne spáchal samovraždu. Adam bol obchodníkom v telekomunikačnom biznise a v pražskej kauze Dozimetr bol obvinený z podplácania. Informoval server iDNES.cz.

Petra Adama našli mŕtveho v pondelok večer v sídle firmy MAR-TEL v pražskej časti Stodůlky. "Môžem potvrdiť, že sme dnes popoludní zasahovali v dome na Klausovej ulici. Šesťdesiatročný muž po našom príjazde, bohužiaľ, nejavil známky života," povedala hovorkyňa pražských záchranárov Jana Poštová. Podľa serveru iDNES.cz sa Petr Adam s ďalším obvineným podnikateľom Jindřichom Špringlom snažili ovplyvniť zákazku na komplexný bezpečnostný systém, do ktorého chcel Adam dodať IP kamery za viac ako 50 miliónov korún (približne 2 milióny eur).

Polícia zdokumentovala, ako sa Adam a Špringl stretávali s Michalom Zdeňkom, členom dozornej rady dopravného podniku, ktorý na pochybný tender upozornil. Vlani v apríli mu v pražskom nákupnom centre Arkády Pankrác ponúkli úplatok, ak prestane s kritikou plánovanej zákazky. "Tristo v taške, keď sa to podpíše," povedal podľa policajných odposluchov Adam Zdeňkovi.

Na rovnakom mieste sa stretli o päť mesiacov znova a svoju ponuku ešte navýšili. "Prinesiem pol mega, po stovkách mesačne," povedal Adam. Podľa webu iDNES.cz tým myslel pol milióna českých korún (približne 20-tisíc eur) rozdelených na splátky po 100-tisíc korunách (približne 4-tisíc eur), ktoré by mu nosili v 15. deň v mesiaci.

S členom dozornej rady sa potom opäť stretli vo februári 2022. Na parkovisku v tom istom nákupnom centre mu Petr Adam hodil do auta zalepenú obálku. Michal Zdeněk však po celý čas spolupracoval s políciou a obálku kriminalistom ihneď odniesol. Bolo v nej 100-tisíc korún. Polícia v kauze Dozimetr obvinila 13 ľudí, ktorí vytvorili organizovanú skupinu, systematicky obsadili kľúčové pozície v pražskom dopravnom podniku s cieľom, aby dosadení manažéri mohli ovplyvňovať výberové konania. Manipulácie so zákazkami dohadovali v konšpiračných bytoch, kde podľa polície tiež užívali drogy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok