ONLINE: Rusi zničili sklad potravín v Odese, Biden Ukrajinu zrejme nenavštívi

TA3 TASR
20.6.2022 07:23

Ukrajina tvrdí, že Rusi zničili sklad potravín v Odese. Mestom otriasli explózie po tom, ako predstaviteľ proruských úradov na Kryme Sergej Axionov informoval, že ukrajinská armáda údajne zasiahla vrtné plošiny v Čiernom mori. Biden tento týždeň Ukrajinu zrejme nenavštívi, oznámil Biely dom. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa stretol s hollywoodskym hercom a vyslancom dobrej vôle OSN Benom Stillerom. Americký herec tiež v pondelok pred stretnutím s prezidentom navštívil oslobodené osady v Kyjevskej oblasti. Keď videl skazu spôsobenú ruskou vojnou osobne, bolo to pre neho oveľa pôsobivejšie ako to, čo videl v televízii, povedal Zelenskému. Obaja tiež diskutovali o potrebách ukrajinských utečencov a o problematike nezákonnej deportácie ukrajinských detí do Ruska.

22:56 Starosta Melitopolu Ivan Fedorov vyhlásil, že 90 percent z celkového počtu 2700 zamestnancov škôl v okupovanom meste odmieta spolupracovať s ruskými okupantmi. Dodal, že okupanti začali naberať vlastných učiteľov z Ruska.

22:00 Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuková v pondelok pri rozhovore s novinármi povedala, že v ruskom zajatí zostáva 75 obrancov Hadieho ostrova. Ostrov v Čiernom mori bol Ruskom obsadený na samom začiatku rozsiahlej invázie. Niektorí z jeho obrancov, vrátane autora pamätnej vety o vojnovej lodi, boli prepustení pri výmene zajatcov.

21:34 Dmitrij Peskov označil dvoch Američanov zajatých na Ukrajine za žoldnierov, na ktorých sa nevzťahujú ženevské konvencie. Zúčastnili sa nezákonných aktivít na území Ukrajiny a musia byť pohnaní na zodpovednosť za svoje zločiny, povedal v pondelkovom rozhovore pre americkú stanicu MSNBC hovorca ruského prezidenta.

21:11 Švajčiarsko očakáva dlhý a zložitý proces obnovy Ukrajiny. Vo Švajčiarsku sa začiatkom júla bude konať konferencia o obnove Ukrajiny. "Vojna stále pokračuje, my však vieme, že príde čas na obnovu," povedal švajčiarsky prezident Ignazio Cassis.

20:46 Putin sa bojí, že "iskra demokracie" preskočí aj do Ruska. Tvrdí to nemecký kancelár Olaf Scholz. Putin sa podľa neho snaží rozdeliť Európu a vrátiť sa k politike zón vplyvu.

20:21 Približne 100-tisíc obyvateľov Mariupola je na pokraji smrti. Príčinou je nedostatok vody. Rusi ju vydávajú iba raz do týždňa, uviedol starosta mesta Vadym Bojčenko.

20:04 Rusko tento rok zvýši rozpočtové výdavky a nechce zvyšovať štátny dlh.V pondelok to uviedlo ruské ministerstvo financií pri predstavení rozpočtových plánov na budúce tri roky. Sľúbilo tiež, že sa bude usilovať o makroekonomickú stabilitu.

19:57 Bývalý kyjevský starosta Leonid Černoveckij je podozrivý z výzvy na uznanie zástupcov Kremľa v Donbase. Podľa generálnej prokuratúry Černoveckij, ktorý v rokoch 2006-2010 zastával funkciu starostu Kyjeva, zverejnil 25. februára na Facebooku príspevok, v ktorom vyzval na uznanie hraníc Ruskom okupovaných území v Luhanskej a Doneckej oblasti. Hrozí mu až päť rokov väzenia.

19:22 V Mykolajive funguje elektrina a v domácnostiach už tečie voda. Jej kvalita však nie je dosť dobrá na pitie, priblížil situáciu starosta mesta Oleksandr Sjenkevyč.

19:13 Ukrajina tvrdí, že Rusi zničili sklad potravín v Odese. Odesou otriasli explózie po tom, ako predstaviteľ proruských úradov na Kryme Sergej Axionov prostredníctvom aplikácie Telegram informoval, že ukrajinská armáda údajne zasiahla vrtné plošiny v Čiernom mori.

19:08 EÚ doteraz zmrazila ruské aktíva vo výške 12,5 miliardy eur. Údaje o výške doteraz zmrazených ruských aktív v priestore EÚ v pondelok potvrdil hovorca Európskej komisie Christian Wigand.

18:50 Biden tento týždeň Ukrajinu zrejme nenavštívi. "Počas tejto cesty to nie je pravdepodobné," povedal Biden na margo prípadnej návštevy Ukrajiny. Vo všeobecnosti podľa neho jeho cesta do Kyjeva závisí od toho, či by nepriniesla komplikácie pre Ukrajinu.

18:39 Afrika je rukojemníkom ruskej invázie na Ukrajinu, tvrdí Zelenskyj. Svetová potravinová kríza potrvá podľa jeho slov tak dlho ako ruská "koloniálna vojna". "Vedieme komplexné rokovania na viacerých úrovniach s cieľom odblokovať ukrajinské prístavy. Zatiaľ však pokrok nenastáva," povedal Zelenskyj.

18:27 Bielorusko neplatí Moskve za odber zemného plynu. Umelé posilňovanie rubľa totiž zvýšilo cenu za plyn príliš vysoko.

18:20 Zákaz prevádzky sociálnych sietí Facebook a Instagram v Rusku bol zákonný. Potvrdil to moskovský súd, keď zamietol odvolanie americkej spoločnosti Meta Platforms.

18:12 Ukrajinský systém pobrežnej obrany zasiahol vrtné plošiny na ťažbu plynu spoločnosti Černomornaftogaz v Čiernom mori. Uviedol to šéf ruskej správy na Kryme Sergej Aksjonov, podľa ktorého Rusko na mieste zahájilo záchrannú operáciu, píše ruskojazyčný server BBC. Kyjev útok zatiaľ nekomentoval.

17:58 Ukrajinský systém pobrežnej obrany zasiahol vrtné plošiny na ťažbu plynu spoločnosti Černomornaftogaz v Čiernom mori. Uviedol to šéf ruskej správy na Kryme Sergej Aksjonov, podľa ktorého Rusko na mieste zahájilo záchrannú operáciu, píše server BBC. Kyjev útok zatiaľ nekomentoval, ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko ale skôr na Telegrame napísal, že ukrajinské sily na plošiny vypálili strely.

17:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal Africkej únii, že ich kontinent je "rukojemníkom" ruskej vojny na Ukrajine. Prezidentov prejav prišiel takmer desať týždňov po tom, čo prvýkrát požiadal o vystúpenie pred týmto kontinentálnym orgánom. V pondelok Zelenskyj tiež uviedol, že globálna obilná kríza bude trvať rovnako dlho ako "koloniálna vojna" Ruska, píše agentúra AFP.

17:01 Ruské tanky zničené na Ukrajine budú súčasťou výstavy s názvom "Neporaziteľná armáda", ktorú koncom júna otvoria v poľskej Varšave a neskôr sa presunie aj do ďalších európskych metropol. 

16:42 Poradca starostu Mariupolu Andryushchenko uvádza, že okupanti začali s exhumáciou mŕtvych v Mariupole. Pravdepodobne to Rusom umožní skryť presný počet obetí v meste.

15:56 Ukrajinský súd v pondelok zakázal najväčšiu proruskú politickú stranu v krajine a zhabal jej majetok na celoštátnej úrovni v súvislosti s obvinením z podkopávania suverenity krajiny. Informuje agentúra AFP. 

15:36 Nemecko prvýkrát na základe protiruských sankcií zabavilo ruskému manželskému páru trojicu bytov v Mníchove a tiež bankové konto. Doteraz nemecké úrady Rusom majetok iba blokovali. 

O zabavení nehnuteľností informovala mníchovská prokuratúra, ktorá na prípade spolupracuje so Spolkovým kriminálnym úradom a mníchovským finančným úradom. Identitu Rusov prokuratúra nezverejnila, uviedla ale, že muž je členom ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu.

14:48 Ukrajinský parlament v pondelok ratifikoval Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známy aj ako Istanbulský dohovor. 

14:06 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo na okamžité zrušenie "otvorene nepriateľských" obmedzení Litvy, čo sa týka zákazu železničnej prepravy tovaru cez jej územie do susednej Kaliningradskej oblasti, ktorá je ruskou exklávou. Ide o tovar, na ktorý sú uvalené ekonomické sankcie EÚ. Informuje agentúra AFP. 

13:42 Ukrajinci zasiahli zariadenia na ťažbu ropy spoločnosti Čornomornaftogaz na Ruskom anektovanom Kryme, oznámil šéf regionálnej správy Segei Askyonov. Tri liate sa zranili, ďalších sedem je zatiaľ nezvestných.

13:14 Ukrajinská armáda v pondelok údajne zasiahla vrtné plošiny v Čiernom mori. Prostredníctvom aplikácie Telegram o tom informoval predstaviteľ proruských úradov na Kryme Sergej Axionov.

13:12 Herec a veľvyslanec dobrej vôle UNHCR Ben Stiller prišiel do Makarivu v Kyjevskej oblasti.

12:58 Ukrajinská armáda stratila kontrolu nad mestom Metiolkine, ktoré sa nachádza na východnom konci Severodonecku, cituje server Ukrajinska pravda hlavu vojenskej správy Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja. Samotný Severodoneck je podľa neho pod intenzívnym leteckým aj delostreleckým útokom.

12:37 Medzi Ruskom a Kazachstanom sa rozhorela obchodná vojna, tvrdí na svojom webe bieloruský opozičný denník Naša Niva. Kazachstanské úrady to ale odmietajú. Rusko najprv v nedeľu začalo obmedzovať vývoz kazachstanskej ropy cez prístav v Novorossijsku, zatiaľ čo Kazachstan potom pozastavil tranzit ruského uhlia.

12:05 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok konštatovala, že zrejme nebude možné dostať z Ukrajiny všetko obilie, ktorého vývoz blokujú ruské invázne sily. Informuje denník The Guardian. 

11:46 Ťažkosti Ruska pri vojenskom postupe na Ukrajine súvisia podľa hodnotenia odborníkov z britských tajných služieb so slabinami v oblasti leteckých síl. Je veľmi pravdepodobné, že táto skutočnosť je jedným z najdôležitejších faktorov zodpovedných za veľmi obmedzené úspechy Moskvy. Informuje agentúra DPA. 

11:21 Objem plynu dopravovaného potrubím Nord Stream 1 z Ruska do Nemecka nepatrne vzrástol, ďalej ale zostáva zhruba na štyridsiatich percentách pôvodnej kapacity, uviedla agentúra Reuters.

10:46 Ukrajina v pondelok oznámila, že stratila kontrolu nad dedinou Meťolkine nachádzajúcou sa severovýchodne od mesta Severodoneck, kde už niekoľko týždňov prebiehajú ťažké boje proti ruským inváznym silám. Informuje agentúra AFP. 

10:34 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v pondelok vyhlásil, že voči Rusku by mala byť vyvodená zodpovednosť, ak bude naďalej blokovať vývoz životne dôležitého obilia z Ukrajiny. Informuje agentúra AFP.

9:26 Austrália dodala Ukrajine prvé štyri zo 14 prisľúbených obrnených transportérov. Táto dodávka sa uskutočnila v rámci balíka pomoci, na ktorý austrálska vláda vyčlenila 285 miliónov dolárov. V noci na pondelok to oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany.

9:00 Vojaci 82. výsadkovej divízie dorazili do Poľska. Budú cvičiť ukrajinskú armádu, informuje agentúra NEXTA.

8:26 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila presvedčenie, že Ukrajina získa oficiálny štatút kandidátskej krajiny Európskej únie. Povedala to pred kľúčovým summitom EÚ, ktorý sa uskutoční počas štvrtka a piatka a 27 členských štátov eurobloku sa na ňom bude zaoberať odporúčaním EK udeliť Ukrajine kandidátky štatút.

8:03 Ruskí vojaci sa na Ukrajine snažia zabrániť preskupeniu ukrajinských jednotiek v piatich smeroch vrátane Záporožia, Lymanu či Avdijivky v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb.

7:43 Ostreľovanie Rusov zranilo 3 deti v Charkovskej oblasti. Šéf polície Volodymyr Tymoshko uviedol, že ruské sily zaútočili v noci na komunity v regióne, pričom zničili civilnú infraštruktúru. Informoval o tom The Kyiv Independent.

7:21 Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského môže ruská armáda v najbližších dňoch zosilniť svoje útoky. Majú prísť podľa neho v čase summitu Európskej únie, kde by lídri mali rozhodnúť o tom, či Ukrajine potvrdia status kandidáta na vstup do EÚ.

7:00 Ukrajinský parlament schválil v nedeľu zákony zavádzajúce tvrdé reštrikcie na knihy a hudbu z Ruska, ktoré už takmer štyri mesiace vedie vedie vojnu proti Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok