NHL: Colorado nedalo Tampe šancu, v úvodnej tretine si vytvorili trojgólový náskok

TA3
19.6.2022 11:58

Hokejisti Colorada Avalanche zvládli aj druhý domáci duel finálovej série play off NHL. V noci na nedeľu nedali šancu Tampe Bay, dvojnásobného obhajcu Stanleyho pohára deklasovali 7:0. Už v úvodnej tretine si domáci vytvorili trojgólový náskok, čistým kontom sa v ich drese blysol brankár Darcy Kuemper, ktorý zlikvidoval 16 striel. Slovenský obranca Erik Černák odohral za hostí 17:30 min., pripísal si mínusku, jednu strelu na bránku, štyri trestné minúty a rozdal dva hity.

NHL: Colorado nedalo Tampe šancu, v úvodnej tretine si vytvorili trojgólový náskok
TASR

Valerij Ničuškin a Cale Makar strelili v drese víťaza Západnej konferencie po dva góly, Mikko Rantanen nazbieral tri body za asistencie. Séria sa sťahuje do Tampy, tretí duel na ľade "bleskov" je na programe v noci na utorok o 2.00 SELČ. Colorado vyvinulo od začiatku na hostí veľký tlak a nepovolilo až do konca. Avalanche tak na ceste za tretím Stanley Cupom v klubovej histórii, a prvým od roku 2001, spravili ďalší krok. 

"Ukázali sme svoju identitu. Hrali sme naozaj dobre a zápas sme si užívali. Vypracovali sme si šance a dokázali sme ich premieňať," povedal pre nhl.com Makar, ktorý strelil šiesty a siedmy gól Avalanche. Stal sa druhým obrancom v histórii NHL, ktorý v jednom finálovom zápase skóroval v oslabení aj v presilovke. Pred ním to dokázal len Glen Wesley v drese Bostonu Bruins v roku 1988.

Kuemper zaznamenal prvý shutout v tohtoročnej play off a druhý v kariére. Vo forme hrajúci Ničuškin strelil svoj siedmy a ôsmy gól vo vyraďovacích bojoch. Hrdina predĺženia prvého zápasu Andre Burakovsky skóroval a pridal aj asistenciu, ale zápas nedohral pre nešpecifikované zranenie. V druhej tretine absolvoval len dve striedania. "Bolo to výnimočné. Chlapci hrali dôrazne od úvodného buly, boli sme zodpovední v obrane a nebezpeční v útoku. Celý tím podal skvelý výkon," dodal tréner "lavín" Jared Bednar.

Brankár Tampy Andrej Vasilevskij nastúpil na svoj jubilejný 100. zápas v play off, ale nebude naň spomínať v dobrom. Sedem inkasovaných gólov je jeho najhoršia vizitka v kariére. Vasilevskij dostal tri góly z 11 striel v prvej tretine, celkovo si pripísal 23 zákrokov. Colorado sa stalo tretím tímom v histórii, ktorý v prvých dvoch finálových zápasoch strelil v úvodnej tretine tri a viac gólov. Predtým sa to podarilo New Yorku 

Islanders (1981) a Detroitu Red Wings (1936). "Nechali sme ho dnes v tom, mohli sme dostať aj viac gólov. V ďalšom zápase musíme byť lepší," povedal kapitán Lightning Steven Stamkos. Tréner Jon Cooper neuvažoval, že by Vasilevského vymenil a poslal do bránky náhradníka Briana Elliotta. "Neplánoval som to. Je to najlepší brankár na svete. Spolu vyhrávame, spolu prehrávame," povedal Cooper, ktorý uznal kvality súpera. "Hrali na vysokej úrovni, treba im zložiť poklonu. Stretli sa dva skvelé tímy, ale my sme nehrali dobre."

Lightning prehrávali 0:2 v sérii aj vo finále Východnej konferencie s New Yorkom Rangers, no štyrmi víťazstvami sa postarali o obrat. Ešte žiadny tím v histórii NHL nezískal Stanley Cup po tom, ako prehrával 0:2 vo finále konferencie a potom vo finále. "Keď si ľudia pozreli tento zápas, tak si povedia, že je po sérii. My sme však veľmi odolný tím. Ideme domov za tohto stavu, ktorý sme zažili aj v minulej sérii. Je jedno, či sa to skončilo 1:0, 7:0, alebo 10:0, je to prehra v play off a musíme sa pozerať dopredu. Tešíme sa na svojich fanúšikov a na ich podporu," povedal Stamkos.

Do zostavy Colorada sa vrátil útočník Andrew Cogliano, ktorý vynechal prvý zápas pre zranenie ruky. Vo štvrtom útoku mu prenechal miesto Nicolas Aube-Kubel. Avalanche sa stali tretím tímom, ktorý vo finále Stanley Cupu zaznamenal čisté konto a vyhral o sedem a viac gólov. 

Predtým to dokázali hokejisti Seattle Metropolitans, keď v roku 1919 vyhrali nad Montrealom Canadiens 7:0 a Pittsburghu Penguins, ktorý v roku 1991 zdolali Minnesotu North Stars 8:0. "Chceme ich zdolať rýchlosťou a dôrazom, to na nich platí. Sú veľmi trpezlivý tím, my vieme, že na nich musíme tlačiť," povedal obranca Josh Manson, ktorý svojim tretím gólom v play off dostal Avs do vedenia 2:0. "Bolo to blízko k perfektnému zápasu. Viac od hráčov nemôžete dostať," uzavrel Bednar.

Už za rozhodnutého stavu 7:0 sa päť minút pred koncom strhla na ľade hromadná bitka, do ktorej sa zapojil aj Černák a tak ako viacerí hráči dostal trest na 2+2 minúty. Slovenský obranca sa dostal do potýčky s Ničuškinom, neskôr si vymenil pár ostrých slov s Mansonom.

finále play off NHL - 2. zápas:

Colorado Avalanche - Tampa Bay Lightning 7:0 (3:0, 2:0, 2:0)

Góly: 8. Ničuškin (Burakovsky, Newhook), 8. Manson (Cogliano, Newhook), 14. Burakovsky (Rantanen, Toews), 25. Ničuškin (Rantanen), 37. Helm (O’Connor), 43. Makar (Cogliano), 50. Makar (Rantanen, MacKinnon). Rozhodovali: McCauley, Hebert - Murchison, Murray, vylúčení: 13:14 na 2 min., presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0, 17.849 divákov.

Colorado Avalanche: Kuemper - Makar, Toews, Manson, J. Johnson, E. Johnson, Byram - Ničuškin, MacKinnon, Landeskog - Rantanen, Compher, Burakovsky - O'Connor, Helm, Lehkonen - Cogliano, Sturm, Newhook

Tampa Bay Lightning: Vasilevskij - Rutta, Hedman, ČERNÁK, McDonagh, Bogosian, Sergačov - Kučerov, Stamkos, Palát - Hagel, Cirelli, Killorn - Paul, Point, Colton - Perry, Bellemare, Maroon
            /stav série: 2:0/

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok