Na scénu prichádza nová Škoda Fabia RS s prívlastkom Rally2

TA3/SZ
19.6.2022 11:00

Škoda najnovšie vypustila do sveta rýdzo pretekársku verziu úspešného modelu Fabia, ktorá okrem poriadnej porcie výkonu prináša pohon na revolučné palivo

Na scénu prichádza nová Škoda Fabia RS s prívlastkom Rally2
Škoda

Už na prvý pohľad je jasné že súťažný špeciál vychádza vzhľadom z bežnej civilnej verzie. V tomto prípade sme však svedkami mimoriadne agresívneho vzhľadu, ktorý v prednej časti umocňuje nie len športovo tvarovaný nárazník s množstvom nasávacích otvorov, ale aj predná odvetrávaná kapota. Pri pohľade z profilu nemožno prehliadnuť výrazný strešný spojler, nasávač vzduchu či športové disky obuté na závodných pneumatikách Pirelli. Zadná časť vyniká mimoriadne širokými blatníkmi kolies, ktoré v kombinácii s krikľavým lakovaním a jednou rozmernou koncovkou výfuku vyzerajú naozaj agresívne.

Škoda Škoda

Pod prednou kapotou nájdeme štvorvalec s kódovým označením EA888 LK1, ktorého objem bol znížený na 1.6 litra. V tomto prípade však produkuje výkon 291 konských síl a 430 Nm krútiaceho momentu, ktorý je distribuovaný na obe nápravy prostredníctvom 5 stupňovej sekvenčnej prevodovky.

Veľkou výnimočnosťou je, že motor spaľuje syntetické palivo vyrábané z biologického odpadu, konkrétne z vzdušného oxidu uhličitého a vodíku produkovaného štiepením vody elektrolýzou. Pri výrobe paliva je v hojnom počte využívaná energia najmä z obnoviteľných zdrojov. Palivo je na palube auta skladované v bezpečnostnej nádrži s objemom vyše 82 litrov.

Ochrana posádky je zabezpečená okrem ochranného rámu, na ktorého výrobu bolo použitých až takmer 36 metrov mimoriadne pevných trubiek aj šesťbodové bezpečnostné pásy, hasiaci systém a ochranné panely znižujúce účinky nárazu. Mimoriadne účinný je aj použitý brzdový systém, ktorý je navrhnutý tak, aby bez problému zvládal teploty okolo 700 stupňov celzia. Automobilka pri príležitosti predstavenia novinky zverejnila aj zaujímavé video dokumentujúce vývoj tohto závodného špeciálu, ktoré si môžte s nami pozrieť nižšie.

Témy: škoda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok