Sviatok Božieho tela sprevádzajú procesie na námestiach vo veľkých mestách. Viete v ktorých?

TA3 TASR
19.6.2022 08:09

Katolícki veriaci si v nedeľu pripomenú prostredníctvom procesií slávnosť Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho ako Božie telo. Sviatok pripadol na štvrtok, avšak procesie pri tejto príležitosti sa konajú v niektorých mestách v nedeľu po tomto sviatku. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska.

kňaz duchovný farár biskup cirkev 1140 px (SITA/Martin Medňanský)
SITA/Martin Medňanský

V Bratislave sa uskutoční vonkajšia verejná slávnosť Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi pozostávajúca z pontifikálnej svätej omše na Primaciálnom námestí o 10.30 h. Eucharistická procesia bude smerovať k farskému kostolu sv. Jána z Mathy (Trojička) na Župnom námestí. V Trnave bude v nedeľu slávnosť Božieho tela spojená s eucharistickou procesiou ulicami mesta. Svätá omša sa začína o 9.30 h a po nej bude nasledovať slávnostná procesia ulicami Trnavy.

Aj v Banskej Bystrici bude slávnosť Božieho tela v nedeľu, pričom spojená bude s centrálnou eucharistickou procesiou. Svätú omšu o 10.00 h bude vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie celebrovať banskobystrický biskup Marián Chovanec. Následne bude cez Námestie Štefana Moysesa a Námestie SNP prechádzať eucharistická procesia so štyrmi oltárikmi. Procesia bude zakončená pred katedrálou.

Sviatok Božie telo už oddávna sprevádza tradícia procesií. Veriaci na čele s kňazom a biskupom kráčajú ulicami miest a dedín s monštranciou a kúskom premeneného chleba a symbolicky oznamujú svetu tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno. Sprievod sa postupne zastavuje pri štyroch oltároch symbolizujúcich štyri svetové strany. Deti na znak úcty a lásky k Bohu rozsýpajú na cestu lupene kvetov. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok