ONLINE: Ukrajina zakázala ruskú hudbu v médiách a na verejnosti, pokračuje ofenzíva proti Severodonecku

TA3 TASR ČTK
19.6.2022 07:16

Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý zakazuje púšťať ruskú hudbu v médiách a na verejných miestach. Z Moskvy dnes podľa agentúry Reuters zaznelo, že ofenzíva proti Severodonecku pokračuje úspešne. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:56 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:55 Zelenskyj k situácii na bojisku povedal, že Rusko akumuluje sily smerom k Záporožiu a v Charkovskej oblasti a že ruské sily znovu ostreľovali ukrajinskú infraštruktúru na výrobu paliva, pretože ich cieľom je zhoršiť situáciu v krajine v tomto ohľade. Boje v Doneckej a Luhanskej oblasti označil za nesmierne kruté.

23:44 Zelenskyj vo svojom nočnom videoprejave okrem iného povedal, že v súvislosti so schvaľovaním kandidátskeho štatútu krajiny v EÚ očakáva v nasledujúcom týždni zintenzívnenie ruských útokov.

23:12 "V pondelok začína skutočne historický týždeň. Týždeň, kedy sa dozvieme odpoveď Európskej únie na otázku, či Ukrajina získa štatút kandidátskej krajiny. Už teraz máme kladné rozhodnutie Európskej komisie a na konci nového týždňa príde odpoveď Európskej rady,“ podotkol vo svojom nedeľnom prejave ukrajinský prezident Zelenskyj.

23:11 Ukrajinský parlament zakázal dovoz kníh a ďalších vydavateľských produktov z Ruska a Bieloruska. Zákaz sa vzťahuje aj na dočasne okupované územia Ukrajiny.

22:13 Americký softvérový gigant Microsoft znemožnil používateľom v Rusku inštalovať si v počítačoch operačný systém Windows 10 a 11 zo svojej oficiálnej internetovej stránky, napísala agentúra TASS.

20:57 Austrália poslala na Ukrajinu štyri obrnené transportéry M113AS4.

19:53 Ruskojazyčná služba BBC informovala, že na kyjevskom Námestí nezávislosti príbuzní padlých príslušníkov pluku Azov do trávnika zapichli 55 ukrajinských vlajočiek s takzvanými volacími znakmi a dátami, kedy vojaci padli.

19:51 Britský premiér Boris Johnson navrhuje štvorbodový plán pomoci Ukrajine - zabezpečenie zbraní, streliva a vybavenia, udržanie finančnej stability štátnych inštitúcií, zabezpečenie pozemných trás pre ukrajinský export a odblokovanie ukrajinských námorných prístavov.

19:32 Nie je jasné, kde sa nachádza veliteľ pluku Azov Denys Prokopenko. "Do Ruska boli prevezení aj ďalší dôstojníci rôznych ukrajinských jednotiek,“ cituje TASS svoj zdroj. Do ktorého regiónu Ruskej federácie ich odviezli, nespresnil. Niekoľko členov velenia pluku Azov bolo prevezených do moskovskej väznice Lefortovo.

18:14 Nový šéf britskej armády odkázal vojakom, že musia byť pripravení čeliť Rusku na bojisku. Ruská invázia na Ukrajinu podľa neho ukázala, že vojsko musí byť schopné viesť pozemné vojny. Generál Patrick Sanders to podľa stanice BBC uviedol v internej správe zo 16. júna.

17:28 Americký herec Ben Stiller, ktorý je vyslancom dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov, navštívil v sobotu Poľsko a v rámci cesty zavítal aj na Ukrajinu. Pre stanicu BBC to potvrdil samotný UNHCR.

16:29 Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý zakazuje púšťať ruskú hudbu v médiách a na verejných miestach. Rozhlasové a televízne stanice tiež musia zvýšiť podiel ukrajinskej hudby vo vysielaní z 35 na 40 percent, informuje ruskojazyčná služba britskej BBC.

Zákaz sa týka verejného prehrávania hudby umelcov s ruským občianstvom, vrátane videoklipov. V prípade porušenia zákazu hrozí médiám pokuta vo výške 10 percent ich licenčného poplatku. Obmedzenie sa nevzťahuje na umelcov, ktorí odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Zoznam umelcov, ktorých sa bude týkať táto výnimka, zostaví ukrajinská tajná služba SBU.

16:28 Stovky priateľov a ďalších aktivistov sa v sobotu zišli, aby vzdali hold Romanovi Ratušnému, poprednému politickému a ekologickému aktivistovi, ktorý nedávno zahynul v bojoch blízko druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov. Viac sa dozviete v článku, kde nájdete aj galériu fotiek.

16:06 Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo svojom zhrnutí vývoja bojov okrem iného vyhlásil, že Rusko raketovým úderom na Mykolajiv zasiahlo desať húfnic a až dvadsať obrnených vozidiel, ktoré dodal Kyjevu Západ v posledných desiatich dňoch.

15:30 Z Moskvy dnes podľa agentúry Reuters zaznelo, že ofenzíva proti Severodonecku pokračuje úspešne. Podľa hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkovho ruské vojská dostali pod kontrolu obec Meťolkine nachádzajúcu sa na okraji tohto mesta. Niektoré ukrajinské jednotky kvôli nízkej morálke, nedostatku munície a zaistenia opúšťajú oblasť bojových operácií, povedal Konašenkov podľa agentúry TASS.

14:42 Náčelník generálneho štábu britskej armády Patrick Sanders svojim vojakom povedal, aby sa opäť pripravili na boje v Európe v snahe poraziť ozbrojené sily ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje britská spravodajská stanica Sky News. 

14:22 Ukrajinské jednotky odrazili ruské útoky na dediny pri meste Severodoneck na východe krajiny, kde obe armády vedú už niekoľko týždňov krvavé boje. Uviedla to v nedeľu ukrajinská armáda, ktorej vyjadrenie priniesla agentúra AFP. 

14:14 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si pripomenul nedeľňajší Deň otcov zdieľaním série fotografií ukrajinských otcov s ich deťmi, ktoré vznikli počas prebiehajúcej vojny s Ruskom. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News. 

14:05 Ruskí vojaci majú pravdepodobne naďalej "nestálu" morálku a v radoch ukrajinských jednotiek zrejme došlo k dezerciám. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v nedeľu uviedlo britské ministerstvo obrany. Informuje o tom agentúra DPA. 

13:24 Situácia severne od Charkova je veľmi ťažká a ruské sily sa pokúšajú znovu priblížiť k tomuto severovýchodnému ukrajinskému mestu, oznámil v nedeľu poradca ministra vnútra Vadym Denysenko. Správu priniesol portál britskej stanice Sky News. 

12:57 Po ruskom raketovom údere na sklad s palivom v Dnepropetrovskej oblasti zomreli dvaja ľudia, informuje server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na oblastného gubernátora Valentyna Rezničenka. Ďalšia asi desiatka ľudí utrpela zranenia. Zariadenia v meste Novomoskovsk podľa ukrajinských úradov zasiahli v sobotu tri strely, neskôr tam explodovala palivová nádrž.

12:43 Západ sa musí pripraviť na dlhý boj, keďže ruský prezident Vladimir Putin sa na Ukrajine uchyľuje k opotrebovávacej vojne. V nedeľu to uviedol britský premiér Boris Johnson, informuje spravodajská stanica Sky News, ktorá citovala z jeho rozhovoru pre britské noviny The Sunday Times. 

12:12 Ukrajinská metropola Kyjev bola v nedeľu ráno znova terčom vzdušného útoku. V meste bolo počuť sirény ohlasujúce letecký poplach, ako aj výbuchy. Podľa oficiálnych predstaviteľov však protivzdušná obrana zostrelila ruské rakety nad mestom. 

10:58 Ukrajina ponúka možnosť virtuálne nahliadnuť do miest v Kyjevskej oblasti ťažko zasiahnutých ruskou vojenskou agresiou v krajine. Na webe je možné si v 3D prezrieť dôsledky ruskej invázie v mestách Buča, Irpiň, Hostomel, Boroďanka, Stojanka a Horenka.

10:21 Ukrajinské sily opätovne ovládnu juh krajiny, vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu po prvej návšteve tamojšej frontovej línie. Informovala agentúra AFP.

9:58 O nízkej morálke, predovšetkým na ruskej strane, píše aj Inštitút pre štúdium vojny. "Ruské jednotky sa pravdepodobne stretávajú s rastúcimi stratami a úbytkom vojakov a techniky, čo bude komplikovať pokusy o obnovenie útočných operácií na ďalších kritických miestach, pretože bitka o Severodoneck pokračuje pomaly," píše.

9:15 Podľa informácií britskej rozviedky je pravdepodobné, že ukrajinské sily na východnom fronte zažili v posledných týždňoch dezercie, zatiaľ čo ruská morálka zostáva obzvlášť zlá a stále sa vyskytujú prípady, keď jednotky odmietajú poslúchnuť rozkazy.

9:00 Vojna na Ukrajine by mohla trvať celé roky, varoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Musíme byť pripravení na to, že to bude trvať roky," povedal Stoltenberg.  

8:34 Dvaja velitelia ukrajinských bojovníkov, ktorí bránili mariupolskej oceliarni Azovstal, boli prevezení do Ruska na vyšetrovanie. S odkazom na zdroj z bezpečnostných zložiek o tom informovala agentúra TASS, podľa ktorej ide o zástupcu veliteľa pluku Azov Svjatoslava Palamara a veliteľa 36. brigády námornej pechoty Serhija Volynského. Osud stoviek bojovníkov zajatých ruskými silami v máji po niekoľkomesačnom obliehaní Mariupolu sprevádza neistota.

7:21 V sobotu vstúpil do platnosti zákaz prepravy tovaru cez územie Litvy do susednej Kaliningradskej oblasti, ktorá je ruskou exklávou. Ide o tovar, na ktorý sa vzťahujú ekonomické sankcie EÚ, informovala tlačová agentúra Reuters, citujúc litovské orgány. 

7:19 Ukrajinské jednotky pokračujú v obmedzenom protiútoku na juhu krajiny v Chersonskej oblasti. K ťažkým bojom dochádza podľa neoverených správ pri Snihurivke a Peršotravene zhruba štyridsať, respektíve dvadsaťpäť kilometrov severne od Chersonu. Na niektorých úsekoch frontu sa ukrajinská armáda priblížila k okupovanému oblastnému centru na desať až pätnásť kilometrov.

7:13 Stovky ľudí sa v Kyjeve rozlúčili s aktivistom a padlým vojakom Romanom Ratušným. Ten patril medzi hlavné tváre počiatku pokojných protestov na Majdane v roku 2014 a neskôr sa tam stal jednou z najmladších obetí policajnej brutality. Výrazný hlas verejného života na Ukrajine zomrel v bojoch pri Izjume.

7:10 Ruské obavy z partizánskej činnosti rastú v Záporožskej oblasti, kde sa na okupovaných územiach vyhrážajú ruskí velitelia trestom smrti. Tvrdí to záporožský guvernér Oleksandr Staruch, ktorý zdôraznil, že s guerillovým bojom Ukrajinci na okupovaných územiach neustanú.

7:03 Guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj varoval, že Rusko v snahe o dobytie Severodonecka a Bachmutu povolalo všetky zálohy. "Snažia sa získať plnú kontrolu nad centrom regiónu a odrezať trasu Lysyčansk – Bachmut. Nedarí sa im to a hromadne umierajú," napísal Hajdaj. "Podľa množstva zhromaždených rezerv očakávame v nadchádzajúcich dňoch veľkú ofenzívu," dodal.

7:00 Približne dva milióny ľudí boli presídlené z Ukrajiny do Ruska od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie", ktorú koncom februára začal Kremeľ. Tvrdí to predstaviteľ ruského ministerstva obrany. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok