Teplota vo Francúzsku prekonala štyridsiatku. Na pláži zomreli dvaja seniori

TA3
18.6.2022 23:48

Vo francúzskom letovisku Biarritz ležiacom pri Biskajskom zálive dnes popoludní namerali 42,9 stupňa Celzia, čo je doteraz najvyššia hodnota na tomto mieste. Na mnohých miestach Francúzska padli júnové rekordy.

fontána teplo horúčavy ilu 1140 px (TASR/Branislav Račko)
TASR/Branislav Račko

Súčasná vlna horúčav vo Francúzsku prišla v priebehu roka doposiaľ najskôr za posledných 75 rokov, uviedla meteorologická služba Météo France. Neobvykle horúce počasie trápi aj iné európske krajiny.

Rekord prekonaný

Doteraz najvyššia nameraná teplota v Biarritz, 40,6 stupňa Celzia, pochádzala z augusta 2003. Mesačné rekordy boli prekonané napríklad v Bordeaux, Rennes, Cognacu alebo v Nantes. V niektorých francúzskych mestách bol vstup do múzeí, ktoré majú klimatizáciu, zadarmo, aby sa ľudia mohli ochladiť. V Paríži zostali zatvorené niektoré mestské plavárne kvôli štrajku, píše agentúra AFP.

"Ide naozaj o výnimočnú situáciu," upozornila skôr počas dneška Météo France.

Dve tretiny Francúzska sú postihnuté vlnou horúčavy, s ktorou sa krajina stretáva niekoľko dní. Trinásť departementov (približne desatina) najmä na juhozápade je na mapách označená červenou farbou, pretože tam hrozia teplotné maximá. Oranžovú farbu, ktorá znamená o stupeň miernejšie varovanie, majú desiatky ďalších departementov po celej krajine.

Už v piatok padol júnový teplotný rekord na 11 miestach vrátane Carcassonnu, kde namerali 40,4 stupňa Celzia. V červeno vyznačených departementoch úrady zrušili kultúrne i športové podujatia. V departemente Haute-Saône dostalo na ihrisku pri škole úpal desať detí.

Úmrtie seniorov

Stanica France Info uviedla, že v piatok zomreli dvaja seniori na pláži v Pornichete na pobreží Biskajského zálivu. Osemdesiatročný muž si v popoludňajšej horúčave ľahol na priame slnko a zrejme dostal infarkt. Neskôr potom vo vode skolaboval o dva roky starší muž. Teplota vody v tom čase bola 16 stupňov, zatiaľ čo vzduch mal 35 stupňov.

Francúzska ministerka zdravotníctva Brigitte Bourguignonová povedala, že horúčavy udreli skôr ako obvykle a sú dlhšie, než sa počítalo. Historická vlna horúčavy, ktorá Francúzsku zasiahla v roku 2003, si vyžiadala 15 000 životov. Za ohrozených sú považovaní bezdomovci, ktorým teraz Červený kríž distribuuje vodu. Počasiu musia svoj rozvrh prispôsobovať poľnohospodárovi, ktorí sa snažia pracovať ráno a pred zotmením. V skleníkoch sa teploty šplhajú na 55 stupňov.

Zmena klímy

V súčasnom horúcom a suchom počasí hrozia lesné požiare, dnes horelo napríklad v departemente Tarn na juhu Francúzska.

Agentúra DPA uvádza, že od noci na nedeľu sú pre francúzske pobrežie Atlantického oceánu a potom pre oblasti ďalej k východu hlásené búrky. Lokálne ich môže sprevádzať silný vietor. Vedci varujú, že kvôli zmene klímy sú vlny intenzívnych horúčav častejšie, závažnejšie a prichádzajú skôr počas roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok