Európa zažíva horúci víkend, hrozia požiare. Slovensko potrápia vysoké teploty

TA3 TASR
18.6.2022 19:05

Ľudia po celej západnej Európe zaplnili v sobotu parky a kúpaliská, aby našli úľavu od predčasnej vlny horúčav, keďže teploty stúpli vo Francúzsku a v Španielsku až nad 40 stupňov Celzia a v Nemecku dosahovali 38 stupňov Celzia. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Slovensko taktiež potrápia vysoké teploty.

Predstavitelia varovali pred lesnými požiarmi v západnej časti regiónu Stredomorie, pretože vysoké teploty a dlhé obdobie sucha vytvorili podmienky pre vznik požiarov.

Služba Európskej komisie pre riadenie núdzových situácií Copernicus oznámila, že riziko požiaru je "extrémne" a "veľmi extrémne" vo väčšine Španielska, v údolí rieky Rhôna vo Francúzsku, ako aj na talianskych ostrovoch Sardínia a Sicília a v častiach pevninského Talianska.

Dvadsaťsedem členských štátov Európskej únie uviedlo do pohotovosti 12 protipožiarnych lietadiel a vrtuľník, aby pomohli krajinám bojujúcim toto leto s veľkými požiarmi.

Zmena klímy

Meteorológovia vo Francúzsku opísali situáciu ako "naozaj výnimočnú" a predpovedali, že v sobotu bude zrejme dosiahnutý vrchol 43 stupňov Celzia, potom prídu búrky a prinesú od Atlantického oceánu chladnejšie počasie.

Odborníci uviedli, že takáto skorá vlna horúčav je znakom toho, čo bude nasledovať - zmena klímy totiž znamená, že extrémne teploty obvyklé iba v júli a auguste budú pravdepodobnejšie aj v júni.

Hasiči v Španielsku sa v sobotu snažili dostať pod kontrolu lesné požiare, ktoré už vypukli vo viacerých častiach krajiny. Požiare najviac postihli provinciu Zamora ležiacu pri hraniciach s Portugalskom a región Katalánsko na východe krajiny. Úmrtia alebo zranenia nehlásili.

Požiar spálil v Španielsku takmer 20 000 hektárov územia na pohorí Sierra de la Culebra. V Katalánsku hasiči bojovali s lesným požiarom v Baldomare v provincii Lleida, kde očakávali v sobotu "veľmi vysoké teploty a silný južný vietor".

Výstraha pre viaceré okresy

V niektorých okresoch na juhu, západe a východe Slovenska môžu teploty v nedeľu dosiahnuť až 33 stupňov Celzia. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe, ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Výstraha pred vysokými teplotami platí pre niektoré okresy v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V týchto okresoch sa podľa meteorológov ojedinele očakáva dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," uviedli meteorológovia. SHMÚ dodal, že výstrahy pred vysokými teplotami platia od 13.00 do 19.00 h.  

Ešte teplejšie môže byť podľa meteorológov v pondelok, keď môže teplomer ukazovať až do 34 stupňov Celzia. Výstrahy pred vysokými teplotami platia v celom Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji a v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického a Prešovského kraja v čase od 13.00 do 18.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok