ONLINE: Ukrajina a Rusko si vymenili zajatcov, okupanti ovládajú väčšinu Severodonecka

TA3 TASR ČTK
18.6.2022 07:26

Ukrajinská vojenská rozviedka informovala, že na Ukrajinu sa v rámci výmeny z Ruska vrátilo päť zajatcov a päť väzňov naopak Ukrajina prepustila do Ruska. Rusko podľa podľa guvernéra Luhanskej oblasti ovládlo väčšinu Severodonecka, celý ale nie. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:58 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:57 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko britskej BBC povedal, že "ruská verejnosť si nakoniec uvedomí, že mladí ruskí vojaci umierajú len kvôli ambíciám prezidenta Vladimira Putina". Ten podľa Klička iba ničí milióny životov v Rusku aj na Ukrajine.

23:17 V meste Novomoskovsk v Dnepropetrovskej oblasti tri ruské rakety zasiahli zásobníky s pohonnými hmotami. Podľa guvernéra Valentyna Rezničenka v dôsledku toho vznikol veľký požiar a traja ľudia museli byť s popáleninami odvezení do nemocnice.

23:11 Ruskej ekonomike môže trvať desať rokov, kým sa zotaví zo zdrvujúcich sankcií uvalených Západom, vyhlásil šéf Sberbank German Gref. Odhadol, že krajiny, ktoré prerušili vzťahy s Ruskom, sa podieľali na jeho vývoze 56 percentami a na jeho dovoze 51 percentami, čo ruskú ekonomiku ochromilo.

22:50 Z Ukrajiny od začiatku vojny „evakuovali“ do Ruska takmer dva milióny ľudí, z toho necelých 30-tisíc za posledný deň. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Kyjev, tvrdí, že ruské úrady odvliekajú ukrajinských občanov do Ruska násilím.

21:34 Neďaleko Izjumu v Charkovskej oblasti sa stala terčom ruského raketového útoku plynáreň, informoval šéf tamojšej správy Oleh Synehubov. Poškodených bolo aj niekoľko domov. Na mieste vypukol požiar.

20:48 Zelenskyj po návsteve obrancov v Mykolajivskej oblasti pokračoval do Odesskej oblasti. Tam sa pozdravil s členmi Národnej gardy slúžiacimi na jednom z obranných bodov a poďakoval sa im za ich službu. V samotnej Odese, najväčšom ukrajinskom prístavnom meste, prišiel k obytnému domu, ktorý 23. apríla zasiahla ruská raketa. Pri útoku zomrelo osem ľudí vrátane trojmesačného dieťaťa.

20:47 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská povedala v rozhovore pre denník The Guardian, že vzhľadom na zločiny, ktoré páchajú ruské invázne jednotky v jej krajine, je možné, že sú schopné všetkého.

19:20 Guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v ukrajinskej verejnoprávnej televízii povedal, že Rusko posiela do Severodonecku rezervy z iných miest bojov. "Dnes, zajtra alebo pozajtra tam nasadia všetky rezervy, ktoré majú (...) pretože už je ich tam toľko, panuje tam kritický zmätok," uviedol. Rusko podľa neho ovládlo väčšinu Severodonecka, celý ale nie.

18:59 Ukrajinská vojenská rozviedka informovala, že na Ukrajinu sa v rámci výmeny z Ruska vrátilo päť zajatcov. Štyroch z nich, civilistov, Rusi zajali na začiatku invázie v Kyjevskej oblasti. Piatym bol mŕtvy ukrajinský vojak, uvádza ruskojazyčná verzia BBC. Päť väzňov dnes naopak Ukrajina prepustila do Ruska, vojenská rozviedka ale nespresnila, či išlo o vojakov alebo civilistov.

18:45 Ruská štátna agentúra RIA Novosti napísala, že v podzemnej šachte Zasjadko v Donecku uviazlo 77 baníkov po tom, čo bola baňa v dôsledku ostreľovania odpojená od elektrickej energie. Neskôr proruskí separatisti zo samozvanej "Doneckej ľudovej republiky" informovali, že sa baníkov podarilo zachrániť a nikomu sa nič nestalo. Separatisti tvrdia, že oblasť, kde sa baňa nachádza, ostreľovali ukrajinské jednotky.

18:09 Starosta Donecka Alexej Kulemzin na Telegrame informoval, že cieľom útokov bolo v sobotu skoro ráno niekoľko štvrtí. Zomrelo päť ľudí, 12 utrpelo zranenie. Zničená bola budova Doneckej národnej univerzity, škola, obytné domy aj administratívne budovy, uvádza britská BBC na svojich internetových stránkach.

17:07 Britský premiér Boris Johnson uviedol, že je veľmi dôležité podporovať Ukrajinu aj v čase, keď začínajú byť niektoré krajiny z konfliktu na Ukrajine "unavené". Zároveň povedal, že Ukrajina by podľa neho mala usporiadať budúci ročník pesničkovej súťaže Eurovízia.

17:05 Litva zakázala prevážať do ruskej Kaliningradskej oblasti po železnici tovar, na ktorý sa vzťahujú sankcie Európskej únie. Informuje o tom agentúra Reuters.

17:04 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská povedala v rozhovore pre denník The Guardian, že vzhľadom na zločiny, ktoré páchajú ruské invázne jednotky v jej krajine, je možné, že sú schopné všetkého. Reagovala tak na skoršie slová svojho manžela Volodymyra Zelenského, že terčom číslo jedna bol pre ruské sily on a druhým cieľom jeho rodina. Tá podľa Zelenskej zostáva rozdelená, ale s mužom sa už môže aspoň vídať.

14:50 Ukrajina má v pláne postupne oslobodzovať svoje územie, a to vrátane Krymu, ktorý už od roku 2014 držia Rusi. V rozhovore pre americkú stanicu CNN to vyhlásil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Ten okrem iného načrtol, aké plány mali Rusi na prvé dni invázie. Podľa neho mali Rusi za úlohu napríklad už iba 12 hodín od začatia svojej invázie 24. februára dosiahnuť centrum Kyjeva.

14:21 Nemecká polícia v sobotu oznámila, že vyšetruje niekoľko sto prípadov obvinení z ruských vojnových zločinov na Ukrajine vrátane podozrení zo spojenia politických a armádnych predstaviteľov s takýmito činmi.

14:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v sobotu mesto Mykolajiv na juhu krajiny prvýkrát odvtedy, čo ruské vojská 24. februára vpadli na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie ukrajinského prezidenta.

Zelenskyj si podľa zverejneného videozáznamu prezrel ťažko poškodenú výškovú obytnú budovu v meste a absolvoval stretnutie s miestnymi predstaviteľmi. Prezidenta sprevádzal aj gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

13:50 Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu prisľúbil Ukrajine ďalšiu pomoc pri boji proti ruským inváznym jednotkám. "Budeme pokračovať v poskytovaní financií. Pomôžeme pri obnove (Ukrajiny). Budeme pokračovať v dodávkach zbraní, ktoré sú naliehavo potrebné na obranu nezávislosti Ukrajiny," povedal Scholz vo videu s názvom "Kanzler kompakt", ktoré bolo uverejnené v sobotu.

13:10 Podpora Ukrajincov utekajúcich pred vojnou zo strany verejnosti v rámci celej Európy môže poukazovať na posun v postojoch k utečencom, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

12:57 Poľsko vyzýva Európsku úniu, aby zaviedla ďalšie sankcie voči Moskve za prebiehajúcu ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine. Uviedol to v sobotu hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.

12:01 Ukrajinskí predstavitelia v sobotu uviedli, že v dedinách v okolí mesta Severodoneck, ktoré sa ruské sily snažia už niekoľko týždňov dobyť, prebiehajú intenzívne boje.

11:14 Známa ukrajinská zdravotníčka Julija Pajevská, ktorú zajali Rusi v polovici marca v Mariupole, je po troch mesiacoch na slobode. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a potvrdila to aj agentúra AP, ktorá sa rozprávala s jej manželom. Pajevská je na Ukrajine známa pod prezývkou Tajra, z Mariupolu natočila videozáznamy ako jej tím zachraňoval ranených civilistov i vojakov (zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy).

11:00 India, Čína a ďalšie ázijské krajiny sa pre Moskvu stávajú čoraz dôležitejším zdrojom príjmov z ropy. A to aj napriek silnému tlaku zo strany USA, aby nezvyšovali svoje nákupy po invázii Ruska na Ukrajinu.

10:34 Ukrajina plánuje obnoviť mierové rozhovory s Ruskom až koncom augusta po tom, ako vykoná protiútoky. V tom čase už bude v lepšej pozícii pre rokovania, uviedol hlavný vyjednávač Kyjeva Davyd Arachamija v rozhovore pre stanicu Hlas Ameriky.

"Myslím si, že uskutočníme operáciu s protiútokmi na rôznych miestach," vyhlásil Arachamija v interview, ktoré zverejnili v sobotu. Bližšie podrobnosti neposkytol.

10:23 Niektorým žiadateľom o azyl, ktorí dorazia do Spojeného kráľovstva v malých člnoch alebo ukrytí v nákladných autách, môžu nariadiť nosenie tzv. elektronických náramkov. Vyplýva to z nových plánov britského ministerstva vnútra, o ktorých v sobotu informovali televízie BBC a Sky News.

9:50 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok na Slovensko 3510 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 764 mužov, 2074 žien a 672 detí.

8:10 Ruské ostreľovanie obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny si vyžiadalo životy štyroch civilistov. Pri Haďom ostrove sa medzitým potopil ruský remorkér, ktorý zasiahli rakety.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore v piatok večer uviedol, že vstup Ukrajiny do Európskej únie by bol pre euroblok prínosom.

"Naše zbližovanie s Európskou úniou nie je pozitívom len pre nás," poznamenal Zelenskyj, pričom dodal, že prípadný vstup Ukrajiny do EÚ by bol "najväčším prínosom pre budúcnosť Európy za mnoho rokov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok