Natočila utrpenie v Mariupole, Rusi ju zajali. Ukrajinská medička je po mesiacoch na slobode

TA3 ČTK
18.6.2022 11:49

Známa ukrajinská zdravotníčka Julija Pajevská, ktorú zajali Rusi v Mariupole, je po troch mesiacoch na slobode. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a potvrdila to aj agentúra AP, ktorá sa rozprávala s jej manželom. Pajevská je na Ukrajine známa pod prezývkou Tajra, z Mariupolu natočila svedectvá zo záchrany ranených civilistov i vojakov.

Súhrn udalostí v Mariupole: Odolával takmer dva mesiace. Po Chersone sa stal najväčším mestom, ktoré Rusi dobyli
Twitter/Hanna Liubakova

Zábery dostali von ďalší novinári

Zábery z obliehaného Mariupola, ktorý sa snažili dobyť ruské jednotky, odovzdala ešte pred jej zajatím novinárom tlačovej agentúry, ktorí v meste zostali ako poslední zahraniční žurnalisti. Tí v polovici marca 256 gigabajtov záznamov na malej karte vyviezli a niektoré neskôr zverejnili. Pajevská a jej kolega skončili o deň neskôr v ruskom zajatí. Bolo to v ten istý deň, keď ruský nálet zasiahol divadlo v centre mesta, kde podľa AP zomrelo okolo 600 ľudí.

Podľa ukrajinskej agentúry Ukrinform zachraňovala Pajevská životy vojakov a civilistov na Donbase osem rokov. Pôvodne trénerka aikida a dizajnérka sa po vypuknutí konfliktu na východe krajiny medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami rekrutovala ako zdravotníčka a neskôr vybudovala vlastný evakuačný tím dobrovoľníkov známy ako "Tajrini anjeli", píše agentúra. Podľa webu ArmyInform zachránila stovky ukrajinckých vojakov.

Rusko ju vykreslilo ako členku pluku Azov

Rusko vykreslilo Pajevskú ako človeka pracujúceho pre nacionalistický pluk Azov, čo zodpovedá naratívu Moskvy, ktorá vojenskú agresiu v susednej zemi odôvodnila ako snahu o "denacifikáciu" Ukrajiny, píše AP. Agentúra zároveň upozorňuje, že žiadne dôkazy, ktoré by podporovali toto tvrdenie, nenašla. Samotné zábery, ktoré Pajevská natočila, sú svedectvom úsilia o záchranu ranených na oboch stranách.

Na videu, ktoré zdravotníčka natočila 10. marca, sú dvaja ruskí vojaci, ktorých vyťahuje zo sanitky člen ukrajinských ozbrojených síl. Jeden zo zranených je na invalidnom vozíku, druhý je na kolenách, ruky má zviazané a zjavne má poranenú nohu. Ukrajinský vojak mu nadáva. "Pokoj," hovorí v tejto situácii Pajevská. Následne sa jej jedna z prihliadajúcich sa žien pýta, či bude liečiť aj Rusov. "Oni k nám tak láskaví nebudú, ale inak to nejde. Sú to vojnoví zajatci," odvetila Pajevská.

Zelenskyj v piatok oznámil, že zdravotníčka bola prepustená. "Tajra je už doma. Budeme pracovať na tom, aby boli prepustení všetci," dodal. Na Ukrajine boli unesené alebo zajaté stovky významných osobností, vrátane miestnych úradníkov, novinárov, aktivistov a obrancov ľudských práv.

"Bol to veľký pocit úľavy. Znie to len ako obyčajné slová, ale neviem čo mám povedať," reagoval manžel Pajevskej Vadym Puzanov. Agentúre povedal, že s manželkou telefonoval a bola na ceste do kyjevskej nemocnice.

Pajevská dostala kameru v roku 2021, aby natáčala dokument pre spoločnosť Netflix o inšpiratívnych ľuďoch. Keď však jej krajinu napadli ruské jednotky, použila ju na natáčanie scén o záchrane zranených civilistov a vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok