USA sa cítia ako vyslanci Boha na Zemi, vyhlásil Putin na fóre. Prehovoril aj o sankciách

TA3 ČTK
17.6.2022 16:22

Jednostranný svetový poriadok sa skončil, vyhlásil na ekonomickom fóre v Petrohrade ruský prezident Vladimir Putin. Uviedol tiež, že USA sa cítia ako vyslanci Boha na Zemi, a že chmúrne predpovede, ktoré Rusku načrtli západné krajiny, sa nenaplnili. Rusko odoláva bezprecedentným sankciám, ktoré sa naopak obrátili proti Západu.

Putin na fóre vyhlásil, že skončil jednostranný svetový poriadok, podriadený vraj Spojeným štátom, ktoré sa podľa neho cítia byť vyslancom Boha na Zemi, nemajú žiadne povinnosti, ale len svoje vlastné "posvätné záujmy". Tvrdil tiež, že Európska únia stratila globálnu konkurencieschopnosť aj politickú zvrchovanosť. Predpovedal vzostup populizmu a výmenu elít v európskych krajinách. Ruský prezident tiež znovu obhajoval svoje rozhodnutie napadnúť Ukrajinu a kritizoval sankcie Západu, ktoré majú Moskvu donútiť k ukončeniu agresie a stiahnutiu vojsk zo susednej krajiny.

Ruskú ekonomiku "nezmietli"

Miera inflácie v niektorých krajinách Európskej únie podľa neho presiahla 20 percent a EÚ ako celok bude chudobnejšia o viac ako 400 miliárd USD práve v dôsledku sankcií, ktoré zaviedla proti Rusku. "Ich množstvo a rýchlosť prijímania nemajú žiadny precedens. Spoliehali sa na to, že ruskú ekonomiku zmetú," povedal Putin. Zdôraznil, že Rusko sa dokáže vysporiadať s akýmikoľvek problémami. "Sme silní ľudia a dokážeme sa vysporiadať s akoukoľvek výzvou, ako naši predkovia, vyriešime akékoľvek úlohy. O tom vypovedá celá tisícročná história našej krajiny," povedal.

"Krok za krokom normalizujeme ekonomickú situáciu. Najprv sme stabilizovali finančné trhy, bankový systém a obchodnú sieť, potom sme začali saturovať ekonomiku hotovostí a prevádzkových kapitálov, aby sme zachovali firmy, zamestnanosť a pracovné miesta. Chmúrne predpovede ohľadom perspektív ruskej ekonomiky, ktoré zneli ešte na jar, sa nenaplnili. Pritom je jasné, prečo sa rozbehla táto propagandistická kampaň, odkiaľ prichádzali zvesti, že dolár bude stáť 200 rubľov, a o krachu celej našej ekonomiky. To bolo a je zbraňou v informačnej vojne," vyhlásil ruský prezident.

Napriek sankciám sa Rusko bude ďalej vyvíjať ako otvorená ekonomika, ktorá bude spolupracovať aj so západnými podnikmi. Putin tiež predpokladá, že Rusko bude vyvážať viac zemného plynu ako doteraz, ale inými cestami. Ekonomickú spoluprácu bude Rusko podľa prezidenta rozvíjať s tými krajinami, ktoré o to stoja.

Šéf najväčšej ruskej banky Sberbank, bývalý minister hospodárstva German Gref, na ekonomickom fóre predpovedal, že ruskej ekonomike by mohlo trvať aj desať rokov, kým sa vráti na úroveň minulého roka. Teda do doby, než proti Rusku začali západné štáty zavádzať sankcie v odvete za inváziu na Ukrajinu. Západné sankcie podľa Grefa zasiahli 56 percent ruského vývozu a 51 percent ruského dovozu. "To predstavuje hrozbu pre 15 percent hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny," uviedol. "V dôsledku toho, ak nič nepodnikneme, budeme potrebovať zhruba jedno desaťročie, kým sa ekonomika vráti na úrovne z roku 2021," dodal. Zároveň vyzval na štrukturálne reformy v ruskom hospodárstve.

Svetová banka tento mesiac predpovedala, že ruská ekonomika v tomto roku klesne o 8,9 percenta. V januári pritom počítala s jej rastom, ktorý vtedy odhadla na 2,4 percenta. SB predpokladá, že ruská ekonomika bude pokračovať v poklese aj v budúcom roku, jeho tempo by však malo spomaliť na dve percentá. V roku 2024 počíta s návratom ruskej ekonomiky k rastu, ktorý by mal byť 2,2 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok