Európska komisia odporučila kandidatúru Ukrajiny do EÚ, má to však podmienky

TA3 ČTK
17.6.2022 12:22

Európska komisia v piatok odporučila kandidatúru Ukrajiny do Európskej únie. Oznámila to predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej bude krajina musieť vykonať množstvo nutných reforiem, s ktorými je spojený prijímací proces.

Kyjev by sa mal zamerať napríklad na nedostatky v otázkach právneho štátu či boja s korupciou, povedala šéfka komisie. Eurokomisia odporučila udeliť kandidátsky status pre vstup aj Moldavsku. Naproti tomu Gruzínsko, ktoré požiadalo o vstup spolu s oboma spomínanými štátmi, musí podľa komisie najprv vykonať reformné kroky, než dosiahne pozíciu uchádzača o členstvo v EÚ.

Všetky tri krajiny požiadali o členstvo krátko po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Rozhodujúce slovo v udelení kandidátskeho statusu bude mať budúci týždeň summit lídrov členských krajín.

"Ukrajina jasne ukázala svoje úsilie a svoje presvedčenie napĺňať európske hodnoty a štandardy," vyhlásila von der Leyenová na tlačovej konferencii, na ktorej prišla oblečená do žlto-modrej kombinácie zodpovedajúcej ukrajinskej vlajke.

EÚ obdivuje predovšetkým silu, s ktorou Ukrajinci bojujú za slobodu proti ruskej agresii, povedala šéfka komisie. Kyjev podľa nej pokročil aj v rade ďalších otázok, má však pred sebou ešte mnoho reforiem, ktoré sú potrebné na priebeh zložitého prijímacieho procesu. Ten môže podľa odhadov únijných činiteľov trvať viac ako desať rokov.

Komisia svoje kladné stanovisko zverejnila deň po tom, ako pri návšteve Kyjeva podporili ukrajinskú kandidatúru francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorí doteraz dávali najavo pochybnosti. Podľa diplomatov je pravdepodobné, že kandidatúru s podmienkami na summite podporia aj ďalšie doteraz skeptické krajiny ako Holandsko či Dánsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok