Na čiernom trhu končia zbrane a výstroj zo Západu. Ukrajinci ich za draho skupujú späť

ta3/Henrieta Mihalková
20.6.2022 07:00

Ukrajinskí vojaci sú nútení platiť za zbrane či nepriestrelné vesty darované Spojenými štátmi americkými, pretože končia "pomerné drahé" na čiernom trhu, uviedol to americký major.

Na čiernom trhu končia zbrane a výstroj zo Západu. Ukrajinci ich za draho skupujú späť
Profimedia (ilu)

Vojenský expert major Glenn Ignazio, ktorý nedávno navštívil Ukrajinu, uviedol, že keď vstúpil do vojnovej zóny "každý sa ho pýtal", kde dostane nepriestrelnú vestu, píše dennik The Express. Vychádza najavo, že ukrajinská armáda a polícia kupujú výzbroj na čiernom trhu za prirážku, pretože ju kradnú. Major Ignazio povedal, že táto skutočnosť "ho skutočne znepokojuje", a mala by podľa neho nastať od tohto nejaká vnútorná očista.

Skupujú to, čo dostali zadarmo

Major Ignazio uviedol, že len na výzbroj, nepriestrelné vesty a podobný materiál, zaslali Ukrajine 50-tisíc dolárov. "Každý deň, bol som tam 24 hodín sedem dní v týždni, sa ma každý pýtal - armáda, polícia, civili, či im môžeme tej nepriestrelnej výstroje poslať viac. Nanešťastie, dostala sa na čierny trh, kde si pred pár týždňami kúpila svoje vlastné aj vojenská polícia."

"A zaplatili za ňu podstatne viac. Za výbavu, o ktorej sa zistilo, že je darovaná Spojenými štátmi americkými, a mali by ju dostať zadarmo," pohoršoval sa major s tým, že ide o záležitosti, pri ktorých musí fungovať vnútorný poriadok, a ktoré ho skutočne znepokojujú. "Ako vidíme, väčšie zbraňové systémy sa darí dostať na správne miesta, no čím je menšie, tým ľahšie je to ukradnúť, a použiť na čiernom trhu."

Tieto reakcie prišli po tom, ako šéf ukrajinského parlamentného výboru pre financie odhalil, že napriek darom Západu, sa na takúto formu podpory armády míňajú miliardy dolárov. Uviedol, že Ukrajina minula 250 miliárd hrivien na financovanie armády a podporu ľudí, ktorí boli prinútení opustiť svoje alebo domovy, alebo tých, ktorých domy boli zničené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok