Ceny plynu pre európsky trh vyleteli nahor. Rusko hrozí odstávkou plynovodu

TA3 ČTK
16.6.2022 13:08

Cena plynu sa pre európsky trh od pondelka zvýšila zhruba o 70 %, surovina sa aktuálne predáva za viac ako 140 eur za megawatthodinu. Ruský veľvyslanec pri Európskej únii Vladimir Čižov povedal, že problémy s opravou zariadenia pre kompresorové stanice by mohli viesť k zastaveniu plynovodu Nord Stream 1.

Plynovod plyn 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Tento scenár by bol katastrofou pre Nemecko, ktoré je na dodávkach plynu týmto potrubím závislé, uviedol veľvyslanec na okraj ekonomického fóra v Petrohrade. Ruská štátna spoločnosť Gazprom už dodávky plynu potrubím Nord Stream 1 tento týždeň obmedzila celkom asi o 60 percent.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že za obmedzením dodávok plynu do Európy sú dopady sankcií, ktoré proti Rusku zaviedli západné krajiny pre inváziu na Ukrajinu. Rusko sa obmedzovať dodávky predtým nechystalo, na vine sú podľa Peskova problémy s údržbou turbín. Toto vysvetlenie už ale v stredu odmietol nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, ktorý označil krok Gazpromu za politicky motivovaný.

Nižší objem dodávok vyvoláva obavy, či bude možné pred zimou naplniť zásobníky plynu tak, ako si vlády jednotlivých unijných krajín naplánovali. Menej plynu z Ruska prúdi aj do Talianska, o znížení dodávok už informovalo aj Česko, podobná situácia je aj na Slovensku.

Slovenský plynárenský priemysel očakáva, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom mu zníži dodávky plynu zhruba o 30 percent. Firma však dodala, že tento krok nebude mať vplyv na jej zákazníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok