Slovenský plynárenský priemysel očakáva pokles dodávok od Gazpromu

TA3 ČTK
16.6.2022 11:32

Slovenský plynárenský priemysel očakáva, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom mu zníži dodávky plynu zhruba o 30 percent. Firma dodala, že tento krok nebude mať vplyv na jej zákazníkov. Pokles dodávok registruje aj Česká republika.

"Na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export očakávame, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú nižšie asi o 30 percent," uviedol SPP. Uvedené zníženie nemá mať žiadny vplyv na zákazníkov.

Slovensko je závislé na dovoze ruského plynu, zaisťuje aj tranzit tejto suroviny ďalej do západnej Európy. Gazprom dlhodobo zaisťoval dodávky plynu na Slovensko hlavne cez Ukrajinu. České energetické závody podľa agentúry Reuters uviedli, že Gazprom ich tiež informoval o znížení dodávok. "Týka sa to ale len malej časti dodávok priamo od Gazpromu. Ten plyn sme nahradili z iných zdrojov," uviedli ČEZ.

Situácia okolo dodávok ruského plynu do Európskej únie sa spomplikovala v dôsledku ruskej invázie na Ukrainu. Gazprom tento týždeň výrazne obmedzil dodávky plynovodom Nord Stream 1, ktorý je hlavnou trasou pre export ruského plynu do EÚ. Opatrenie zdôvodnil oneskorením návratu zariadenia, ktoré bolo zaslané nemeckej firme Siemens Energy k oprave.

Nemecký minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck však označil krok Gazpromu za politicky motivovaný a obvinil firmu, že svojím postupom sa snaží vyvolať neistotu a zvýšiť ceny plynu. Nord Stream 1 prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok