Macron, Scholz a Draghi navštívili Irpiň. Je to hrdinské mesto poznačené stigmami barbarstva, povedal francúzsky prezident

TA3 TASR
16.6.2022 09:17

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, taliansky premiér Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis navštívili vo štvrtok ukrajinské mesto Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorom ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy. Informuje agentúra AFP.

"(Irpiň) je hrdinské mesto, poznačené stigmami barbarstva," povedal Macron novinárom a dodal, že na vlastné oči videl "stopy barbarstva" a že "odsudzuje masakre", ktoré majú na svedomí ruské sily. Šéf Elyzejského paláca ďalej uviedol, že Ukrajina musí byť schopná ubrániť sa ruským jednotkám. Podľa vlastných slov bol jeho osobný postoj v otázke ruskej invázie "konzistentný" a Francúzsko vždy stálo po boku Ukrajiny.

Mesto Irpiň sa podobne ako Buča stalo symbolom krutosti ruských jednotiek. Komisia OSN v oboch mestách zhromažďuje informácie o svojvoľnom zabíjaní civilistov, ničení majetku, rabovaní a útokoch na civilnú infraštruktúru vrátane škôl.

Macron, Scholz a Draghi pricestovali do Kyjeva vlakom vo štvrtok ráno. V ďalšej súprave prišiel v ten istý deň aj rumunský prezident Iohannis. Plánovanie návštevy európskych lídrov údajne trvalo niekoľko dní až týždňov. Samotné uskutočnenie návštevy však bolo potvrdené až krátko pred jej začiatkom z bezpečnostných dôvodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok