Muž, ktorý sa pokúsil zavraždiť amerického prezidenta, je po 41 rokoch na slobode

TA3 TASR
16.6.2022 11:10

Johna Hinckleyho, ktorý v roku 1981 pri pokuse o atentát postrelil vtedajšieho amerického prezidenta Ronalda Reagana a tri ďalšie osoby, v stredu na základe príkazu federálneho sudcu prepustili na slobodu bez akýchkoľvek podmienok. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

Muž, ktorý sa pokúsil zavraždiť amerického prezidenta, je po 41 rokoch na slobode
TASR/AP

Po 30 rokoch strávených v psychiatrickej liečebni vo Washingtone Hinckleyho v roku 2016 podmienečne prepustili a odvtedy žil v štáte Virgínia so svojou matkou až do vlaňajška, keď umrela. Porota ho v roku 1982 uznala za nevinného z dôvodu nepríčetnosti, čo podnietilo Kongres a niektoré štáty, aby prijali zákony obmedzujúce používanie nepríčetnosti ako obhajobu. V septembri 2021 okresný sudca rozhodol, že Hinckley (67) je "psychicky stabilný", že splnil podmienky podmienečného prepustenia, ktoré obmedzovali jeho cestovanie a používanie internetu, a že by mal byť prepustený bezpodmienečne.

"Po 41 rokoch, 2 mesiacoch a 15 dňoch, KONEČNE SLOBODA!!!," napísal na Twitteri John Hinckley v stredu krátko popoludní.

Lekári, ktorí Hinckleyho vyšetrili, na súde povedali, že riziko, že by sa muž opäť dopustil násilia, je malé, a federálna prokuratúra s tým súhlasila. Reaganova dcéra Patti Davisová sa však proti Hinckleyho prepusteniu postavila a uviedla, že ide o narcistu, ktorý nepociťuje výčitky svedomia. Po Hinckleyho útoku pred washingtonským hotelom Hilton sa Reagan rýchlo zotavil po operácii prestrelených pľúc, ale tlačový tajomník Bieleho domu James Brady zostal trvalo postihnutý; prvá zo šiestich striel zasiahla jeho hlavu. Ľahšie zranenia utrpeli aj agent tajných služieb a policajt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok