Sulíka nazval diletantom, o sebe hovorí ako o novej maďarskej krvi. Kto je György Gyimesi?

ta3/Henrieta Mihalková
22.6.2022 06:00

Nová maďarská krv v slovenskej politike. Aj takto sa v predvolebnom videu v roku 2020 tituloval György Gyimesi (41) z OĽANO. Počas vyše dvojročnej kariéry poslanca národnej rady upriamil viackrát na seba pozornosť. Stihol si pohnevať LGBTI komunitu, ministrov Korčoka a Sulíka, bulvár zase upútal randením s bývalou misskou.

Sulíka nazval diletantom, o sebe hovorí ako o novej maďarskej krvi. Kto je György Gyimesi?
TASR/Jakub Kotian

Gyimesi kandidoval za OĽANO s číslom 49 ešte pod menom Juraj, ktoré si neskôr zmenil na maďarskú verziu György po vzore otca. Dvojminútovou videovizitkou ho vtedy sprevádzal bývalý humorista a rovnako vtedajší kandidát na poslanca NR SR Jozef Pročko.

"Myslím, že meno Gyimesi patrí do slovenskej politiky. Chcel by som pokračovať v otcových šľapajach a dokončiť jeho dielo, ktoré on nemal šancu dokončiť," uviedol ešte v roku 2020 vo videu, kde ho spovedal Pročko. Gyimesi, ktorý pochádza z Kráľovského Chlmca, sa chcel okrem iného zamerať aj na zreformovanie územnej samosprávy. Od nástupu do národnej rady, kam sa dostal ako náhradník za ministra obrany Jaroslava Naďa, sa jeho meno však skôr spája s inými témami ako sú samosprávy.

S Korčokom si nesadli

Po voľbách vo februári 2020 sa po prvýkrát do slovenského parlamentu nedostala maďarská strana. Úlohu zástupcu maďarskej menšiny v národnej rade si vzal na seba práve Gyimesi. Svoju úlohu, zdá sa sa, precenil. Za svoje kroky totiž viackrát inkasoval kritiku.

Prvýkrát si ju vyslúžil u ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka za rokovanie o novele zákona o občianstve so šéfom maďarskej diplomacie Pétrom Szijjártóom. Korčok rokovanie s náprotivkom vtedy odmietol a požiadal ho o zdržanlivosť, keďže na Slovensku k zákonu prebiehal legislatívny proces. Minister reagoval facebookovým statusom, kde napísal, že Gyimesi a Szijjartó "prekročili všetky medze, keď o tomto kľúčovom zákone rokovali v Komárne, pričom zákon o štátnom občianstve nie je predmetom našich bilaterálnych vzťahov. A poslanec G. Gyimesi nemá žiadny mandát na takéto rokovania."

Do krčahu Korčokovej trpezlivosti Gyimesi prilial aj vtedy, keď sa s ministrom financií Igorom Matovičom zúčastnil v Budapešti na rokovaní o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V bez oficiálnych zástupcov slovenskej diplomacie. Gyimesi vtedy uviedol, že neúčasť slovenského veľvyslanectva bola predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. Slovenský minister zahraničných vecí na to reagoval slovami, že ide o krajne netradičný postup a nevidí dôvod na obchádzanie diplomacie pri pracovných cestách.

Poslanec sa objavoval aj v bulvárnych médiách, ktoré zaujal vzťahom s bývalou misskou Magdalénou Šebestovou. Podľa zverejnených informácií spolu tvorili pár necelý rok, o čom dali verejnosti vedieť aj cez fotografie na sociálnych sieťach.

Dúhové problémy

Kolegov z koalície prekvapil v poslednom období predložením návrhu zákona o zákaze symbolov, ktoré propagujú akýkoľvek druh sexuálnej orientácie na budovách verejných inštitúcií. Zákon predložil spolu s aktuálne nezaradeným poslancom Tomášom Tarabom, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke Kotlebovcov. V koalícii vraj o návrhu nevedeli. Gyimesi tvrdí, že vlajky nemajú čo robiť na budovách. Svoj návrh obhajuje tým, že "zákaz vyvesovania týchto vlajok je len napĺňaním Ústavy SR".

Spravodajský web ta3 sa začiatkom júna na Gymesiho návrh spýtal aj organizácií, ktoré na Slovensku pripravujú dúhové sprievody a venujú sa podpore práv LGBTI ľudí. Viac sa dočítate v článku Prečo ich irituje dúhová vlajka?. Návrh a spôsob predloženia zákona verejne krizovali aj kolegovia z hnutia OĽANO a koalície. Gyimesiho iniciatíva sa nepozdáva ani premiérovi Eduardovi Hegerovi.

V relácii V politike ho preto naživo konfrontoval s otázkou "Aký máte s nami (pozn. gejmi) problém?" moderátor ta3 Richard Dírer. Gyimesi odpovedal, že problém nemá, a nikdy ani nemal, problém má "len" s vyvesovaním vlajok. Ako povedal, v budúcnosti sa chystá podporiť zákon, ktorý by párom rovnakého pohlavia pomohol v každodennom živote.

Krátko po dúhovej vlajke spôsobil rozruch tlačovou besedou, na ktorej pre embargo na ruskú ropu vyzval ministra hospodárstva na demisiu. Richarda Sulíka navyše označil pojmom "lenivý diletant". Predseda SaS mu odpovedal, že téme nerozumie, a že "embargo odsúhlasil na summite premiér Eduard Heger, takže v konečnom dôsledku Gyimesi kritizuje samotného predsedu vlády." 

Pár dní na to si Gyimesi priznal, že v oboch prípadoch konal proti pravidlám klubu, no krok neoľutoval. Odchod z klubu zatiaľ nezvažoval. "Kritika klubu je plne oprávnená, pretože som porušil pravidlá poslaneckého klubu hnutia OĽANO. To je svätá pravda," priznal. Sulíka hodnotil aj pri jeho odvolávaní v parlamente. K jeho obhajobe v pléne vyhlásil, že ako minister zlyhal a "cenu za jeho fatálne zlyhanie zaplatíme my všetci".

Celú reláciu V politike s Györgym Gyimesim si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok