Richard Dírer konfrontoval Gyimesiho v diskusii otázkou o gejoch. Takéto sú reakcie osobností

ta3/Henrieta Mihalková
13.6.2022 17:30

Otázka na telo. Moderátor ta3 sa v nedeľnej relácii V politike narovinu spýtal poslanca národnej rady Györgya Gyimesiho, aký má problém s homosexuálne orientovanými ľuďmi. Dírer ho konfrontoval v súvislosti s návrhom o zákaze dúhových vlajok na úradoch, ktorý predložil s Tomášom Tarabom, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke kotlebovcov.

direr_gyimesi.jpg
TA3

"Špeciálne kvôli vám, pán Gyimesi, som si dal moje gay tričko. Aký máte s nami problém?" spýtal sa na záver relácie otvorene moderátor ta3. Gyimesi odpovedal, že s gay komunitou problém nemá a nikdy nemal. Problém vidí vo vyvesovaní dúhových vlajok a symbolov na štátne budovy. "Viackrát som sa vyjadril, aby sme párom rovnakého pohlavia pomohli v ich každodennom bežnom živote, že im umožníme dediť po sebe, nahliadnuť do zdravotnej dokumentácie," povedal s tým, že ak takýto návrh príde, tak ho podporí. 

Netoleruje vlajku tolerancie

Moderátor sa poslanca tiež spýtal na to, prečo takýto návrh nepredloží sám. Gyimesi reagoval, že nejde o jeho parketu, no zákon by podporil. "Viem, že to naši chystajú, ak s tým prídu, ja s tým najmenší problém nemám." Dírer mu vytkol aj fakt, že návrh zákona o zákaze dúhových vlajok predložil s poslancom, ktorý kandidoval za stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá sa odkazuje na klerofašistický Slovenský štát. 

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková v relácii pripomenula, že dúhová vlajka reprezentuje toleranciu, a jej vyvesenie nie je na Slovensku bežné. Na štátnych budovách sa v skutočnosti vyvesuje len zriedka, naposledy na budove ombudsmanky. Dúhovým vlajkám sme sa venovali v článku Prečo ich irituje dúhová vlajka?.

Televízia ta3 vysiela reláciu V politike každú nedeľu o 11.00 hod. Moderátormi relácie sú Richard Dírer a Rastislav Iliev. Archív relácie nájdete tu.

"Vy idete pomáhať tejto komunite tým, že zakážete vlajku tolerancie?" spýtala sa Gyimesiho Bittó Cigániková, a doplnila, že ako dôvod podania predkladatelia - Gyimesi s Tarabom, uviedli ochranu štátnosti. "Prosím vás pekne, vy potrebujete ochraňovať štátnosť pred toleranciou? Dúhová vlajka nie je vlajka štátu, je to prejav tolerancie nejakej utláčanej menšiny. Vy sa tvárite, že ste súčasťou menšiny, pravým menom Juraj, premenovaný György, aby ste zahrali na nejakú menšinu, a potom inú menšinu idete utláčať, len preto, lebo ste urobili kšeft s fašistami," vyčítala mu poslankyňa SaS.

Silné gesto

Moderátorovi za záverečnú otázku zatlieskalo viacero osobností z politiky a médií. Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy na Facebooku napísal, že ide o silné gesto. "Moderátor ta3 Richard Dírer si obliekol na dnešnú diskusiu, v ktorej bol aj orbánovský nacionalistický populista György Gyimesi košeľu s dúhovou vlajkou na golieri. Prihlásil sa k homosexuálom a Matovičovho homofóba Gyimesiho sa opýtal, čo proti nemu má. Silné gesto," napísal.

Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu na margo debaty a jej obsahu uviedla, že potrebujeme "viac otvorenosti vo verejnom priestore a menej fašizmu." Reagoval aj bývalý Saskár a aktuálne člen Progresívneho Slovenska Martin Poliačik. Na Facebooku na margo diskusie uviedol, že "homofóbov treba konfrontovať a napriamo sa ich pýtať, o čo im ide. Verejne a priamo. Snáď bude dnešné gesto povzbudením aj pre iných."

Dírer uzavrel reláciu s osobnou prosbou. "Pán Gyimesi, naša komunita sa poteší, keď prídete aj s nejakým návrhom, ktorý nám bude uľahčovať život," povedal moderátor.

Na gesto Richarda Dírera reagovala na sociálnej sieti aj Iniciatíva Inakosť, pre ta3 sa vyjadril aj Dúhový PRIDE Bratislava. "Vo všeobecnosti platí, že verejne známi ľudia, ktorí otvorene hovoria o svojej príslušnosti k LGBTI komunite, môžu výrazne posunúť vnímanie tejto komunity smerom k akceptácii. Čím viac LGBTI ľudí z oblasti médií, kultúry, športu, biznisu a pod. bude verejne hovoriť o svojej identite, tým akceptujúcejší bude aj postoj slovenskej verejnosti. Z tohto pohľadu vítame a veľmi nás teší rozhodnutie moderátora Richarda Dírera. Je mimoriadne dôležité, aby politici presadzujúci opatrenia proti LGBTI ľuďom boli konfrontovaní s dôsledkami svojej činnosti," uviedol v stanovisku Martin Macko.

"Oceňujeme krok redaktora Richarda Dírera, ktorý vo verejnom vysielaní otvorene hovoril o svojej identite. Urobil tak preto, aby sa postavil a čelil nenávisti. Je veľmi dôležité, aby LGBT ľudia, ktorí majú privilégium verejného kapitálu, o svojich identitách hovorili, aby v situáciách, kedy môžu, konfrontovali ľudí, ktorí šíria nenávisť pod rôznymi falošnými zámienkami," uviedol pre ta3 riaditeľ PRIDE Košice z občianskeho združenia Saplinq Róbert Furiel.

Richard Dírer sa do spravodajskej televízie vrátil v apríli 2022 po 11 rokoch. Kedysi pôsobil v ta3 ako moderátor a riaditeľ spravodajstva. Aktuálne moderuje každú druhú nedeľu reláciu V politike. Dírer sa vyjadril, že návrat po 11 rokoch je pre neho symbolický, a teší sa z možnosti vrátiť sa k práci, ktorá mu roky dávala zmysel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok