Szabó vypovedal pred súdom o tom, ako si Andruskó u neho objednal vraždy

TA3 TASR
14.6.2022 19:13

Obžalovaný Tomáš Szabó pred senátom Špecializovaného trestného súdu potvrdil, že si u neho mal Zoltán Andruskó objednať vraždy troch súčasných prokurátorov. Vykonať ich mal spolu s bratrancom Miroslavom Marčekom. Tomáš Szabó už skôr priznal pred súdom vinu. Vypovedať sa rozhodol až teraz.

Szabó vypovedal pred súdom o tom, ako si Andruskó u neho objednal vraždy
TASR/Michal Svítok

Za Lipšica mali dostať 200-tisíc eur

Tvrdí, že na nich Zoltán Andruskó tlačil, aby vykonali vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku čím skôr. Objednávka mal prísť v lete 2017. "Povedal, že má vedomosť o tom, že Žilinka zvykne často chodiť s rodinou, deťmi a manželkou," zdôraznil. V nevyhnutnom prípade mala byť podľa jeho slov zlikvidovaná aj prokurátorova rodina. Aj preto sa podľa jeho slov rozhodli dať od prípadu "ruky preč". Za Žilinkovu vraždu mal Tomáš Szabó spolu s Miroslavom Marčekom dostať 70.000 eur. Za každého člena rodiny po 10.000 eur.

"Popritom nám (Zoltán A.) spomenul, že by bola do budúcna likvidácia ďalšieho dotyčného," podotkol Tomáš Szabó. V tomto prípade malo ísť o súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a odmenu 200.000 eur. "Ani si nepamätám, že by sme to potom niekedy rozoberali," priblížil obžalovaný.

Tretia objednávka vraždy mala prísť v lete 2018. Malo ísť o likvidáciu prokurátora Petra Šufliarskeho. Odmena mala byť 100.000 eur, pričom Zoltán Andruskó si mal z toho nechať 10.000 eur. Priblížil, že v rámci prípravy tejto vraždy uvažovali aj o použití nástražného výbušného systému. Prokurátor nedávno pred súdom uviedol, že jeho vražda nebola dokonaná len zhodou náhod.

Obžalobe čelí päť osôb

Zoltán Andruskó a Miroslav Marček sú v tejto kauze vylúčení na samostatné konanie. Tomáš Szabó ozrejmil, že sa so Zoltánom Andruskóom pozná od roku 2006, Miroslav Marček je jeho bratranec. "Je dosť výbušný, z ničoho nič začne nadávať, vykrikovať. Často používa slová 'zabijem ťa'. Bolo to u neho zvykom," povedal Tomáš Szabó. Pred súdom vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky obhajcov, spoluobžalovaných a ani splnomocnencov poškodeného.

"Je to pre nás významné. Myslíme si, že to prospeje zisteniu pravdy v tejto veci," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus na výsluch obžalovaného. Ide podľa jeho slov o ďalší diel do skladačky.

Výsluch Tomáša Szabóa sa skončil v utorok o 19.17 h. Proces bude pokračovať v stredu. Vypočutý by mal byť člen zločineckého gangu zo Serede Iľja W., a to najmä v súvislosti s prípravou vrážd prokurátorov. Popoludní je plánovaný výsluch svedka Petra Tótha. Predsedníčka senátu ŠTS však skonštatovala, že mu doteraz nebolo doručené predvolanie.

Pre prípravu vrážd prokurátorov čelí obžalobe päť osôb - Marian K.očner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragić. ŠTS zároveň opätovne rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok