Andruskó na súde: Kočner dal odstrániť Kuciaka, lebo sa bál trestného stíhania

TA3 TASR
7.6.2022 10:32

Marian Kočner dal odstrániť Jána Kuciaka, lebo sa bál trestného stíhania. V utorok to pred senátom Špecializovaného trestného súdu uviedol Zoltán Andruskó. Obžalovaná Alena Zsuzsová mu mala takto zdôvodniť objednávku vraždy nielen novinára, ale aj vtedajšieho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku.

"Skupina prokurátorov okolo Dušana Kováčika znemožnila Žilinkovi prácu. Preto sa snažil spolupracovať s Jánom Kuciakom," vypovedal Zoltán Andruskó. Tvrdí, že Kuciak mal podľa Aleny Zsuzsovej informácie ku kauzám aj od Žilinku. Mariana Kočnera označil aj za objednávateľa vrážd prokurátorov, ktoré sa nezrealizovali.

Zoltán Andruskó je v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice už právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

Súd v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej opätovne rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok