Mníchovskú značku uvidíme opäť v závodnom nasadení už v priebehu budúceho roku

TA3/SZ
14.6.2022 18:30

BMW chystá návrat do vytrvalostných pretekov. Značka ukázala nový závodný špeciál triedy LMDh vybavený hybridnou technikou

Mníchovskú značku uvidíme opäť v závodnom nasadení už v priebehu budúceho roku
BMW

BMW má v motoršporte dlhú históriu. Značka sa zúčastňovala a zúčastňuje rôznych seriálov od rally cez F1, až po DTM. Najnovšie však značka oznámila návrat do seriálu vytrvalostných pretekov v triede LMDh. O najlepšie priečky bude bojovať model M Hybrid V8 s pôsobivým nadčasovým dizajnom, ktorý však určitými prvkami, ako napríklad veľké obličky prednej masky či zahnuté aerodynamické spätné zrkadlá bude odkazovať na aktuálne vozidlá z portfólia značky.

BMW BMW

O dizajn sa postaralo oddelenie BMW Group Designworks na čele s Michaelom Scullym, ktorý sa vyjadril k pôsobivému polepu že ,,hlavnou úlohou bolo, aby BMW M Hybrid V8 vyzeralo ako BMW. Kamufláž oslavuje 50 rokov divízie M a odkazuje na počínanie si automobilky BMW v pretekoch IMSA. Polep však prekrýva tvár exteriéru a technológie, ktorými je BMW M Hybrid V8 vybavené na testy na okruhu. Toto je naša najkritickejšia fáza. Keď sa pozriete bližšie, môžete vidieť hneď niekľoko víťazov vytrvalostných pretekov. Po zvrhnutí polepu predstavíme oficiálne továrenské lakovanie”, povedal.

O základnú konštrukciu nového špeciálu sa postarala stálica v pretekárskom svete firma Dallara. Pohon si zas zobral pod svoje krídla Bosch spolu so spoločnosťou Williams. Podľa pravidiel danej triedy môžme očakávať maximálny výkon na hranici 680 koní. Hmotnosť bude podľa platných pravidiel maximálne niečo cez 1000 kilogramov bez motoru a cena musí byť maximálne milión eur.

Pretekárska premiéra sa bude odohrávať už v roku 2023 počas 24 hodinového preteku v Daytone a v roku 2024 sa dočkáme novinky aj v legendárnych pretekoch Le Mans, kde bude BMW stáť proti súperom ako Porsche, Audi či Lamborghini. Ak sa teda jedná o súboj týchto zvučných mien znamená to len jedno, a to, že sa máme na čo tešiť.

Témy: BMW
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok