Ústav pamäti národa víta rozhodnutie súdu. Na Babišovej evidencii vo zväzkoch ŠtB naďalej trvá

TA3 TASR
14.6.2022 16:13

Ústav pamäti národa víta utorkové rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave zamietnuť žalobu českého expremiéra Andreja Babiša v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti. Naďalej tvrdí, že Babiš je v zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene. Uviedla to právnička Ústavu pamäti národa Adela Martinkovičová.

ústav pämati národa 1140 px (SITA/Ján Viazanička)
SITA/Ján Viazanička

"Aj napriek skutočnosti, že sa riešila najmä procesná otázka, trváme na tom, že Ústav pamäti národa disponuje dostatkom archívnych dokumentov, ktoré potvrdzujú oprávnenosť evidencie Ing. Andreja Babiša v zväzkoch Štátnej bezpečnosti," skonštatovala Martinkovičová.

Krajský súd v Bratislave v utorok zamietol Babišovu žalobu. Pasívne vecne legitimovaným subjektom podľa neho nie je žalovaný Ústav pamäti národa, ale Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR. Vo veci sa konalo po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia krajského súdu a Najvyššieho súdu SR.

Babišov právny zástupca Marek Benedik hovorí o stave právnej neistoty, keď žalobca nevie, voči komu sa má domáhať svojich práv. Nevylúčil ďalšie kroky.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na Ústav pamäti národa ešte v roku 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok