Český expremiér neuspel, súd zamietol jeho žalobu v kauze evidencie v ŠtB. Babišov právnik nevylučuje ďalšie kroky

TA3 TASR
14.6.2022 11:01

Krajský súd v Bratislave v utorok zamietol žalobu českého expremiéra Andreja Babiša voči Ústavu pamäti národa v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti.

Babiš žiada Európsku úniu o pomoc pre spustošenú časť Moravy
TASR/AP

Súd zároveň priznal Ústavu pamäti národa (ÚPN) nárok na náhradu trov konania. Pojednávanie sa uskutočnilo bez prítomnosti Babiša. Vec sa vrátila na krajský súd po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR.

"V zmysle záveru nálezu ÚS SR senát konštatoval, že žalovaný ÚPN nie je pasívne vecne legitimovaným subjektom, preto žalobu zamietol. Podľa senátu je týmto pasívne vecne legitimovaným subjektom Slovenská republika v zastúpení Ministerstva vnútra SR," priblížil hovorca súdu Pavol Adamčiak. Rozsudok sa stane právoplatným po doručení procesným stranám. 

"Žalobca, pán Babiš, sa až teraz dozvedel, kto je pasívne vecne legitimovaný a že to nie je ÚPN. Takúto situáciu už v minulosti Európsky súd pre ľudské práva vyhodnotil ako porušenie práva na spravodlivý proces. Po konzultácii s klientom budeme zvažovať uplatňovanie ďalších prostriedkov nápravy v tejto veci," uviedol Babišov právny zástupca Marek Benedik. Ako pripomenul, žalobu podali ešte v januári roku 2012, konanie teda trvá desať rokov.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na Ústav pamäti národa ešte v roku 2012.

V kauze rozhodovali súdy už viackrát. Vo februári 2018 bratislavský krajský súd žalobu českého premiéra zamietol a Najvyšší súd SR následne odmietol Babišom podané dovolanie. Vo veci sa musí konať po tom, ako Ústavný súd SR v novembri 2018 zrušil rozhodnutia Krajského súdu a Najvyššieho súdu SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok