Platy v školstve sa dajú zvýšiť aj bez nových daní, tvrdí Gröhling. Priblížil možné zdroje peňazí

TA3 TASR
14.6.2022 15:51

Platy v školstve sa dajú podľa ministra Branislava Gröhlinga zvýšiť aj bez zavádzania nových daní. Poukázal na to, že zdrojom financií môžu byť vyšší výber daní, peniaze určené na voľnočasové aktivity alebo refundácia výdavkov na Ukrajinu zo strany Európskej Únie.

Juraj Droba o regionálnych volbách
TA3 / David Duducz

Minister školstva zdôraznil, že rezort financií na daniach od januára do mája vyzbieral o 1,1 miliardy viac ako vlani. Za mesiac je to podľa o 220 miliónov viac ako minulý rok. "Táto suma by bohato stačila na zvýšenie platov v školstve o desať percent," skonštatoval. Trend vysokého nadvýberu bude podľa neho pokračovať.

Ďalším zdrojom na zvyšovanie platov môže byť podľa Gröhlinga EÚ. Tá má Slovensku refundovať výdavky na Ukrajinu v sume približne 100 miliónov eur. "Ide o financie, ktoré sme už zo štátneho rozpočtu minuli, ale EÚ nám ich následne preplatí," ozrejmil.

Tretím možným zdrojom sú podľa neho peniaze na voľnočasové aktivity, o ktorých bude NR SR rozhodovať v utorok. "Poslanci môžu veto prezidentky rešpektovať a ušetria tak 500 miliónov, ktoré môžu byť použité na zvýšenie platov v školstve," dodal s tým, že voľnočasové poukazy majú veľa chýb.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku organizuje v stredu 15. júna v Bratislave protestné zhromaždenie, ktoré sa začne o 13.30 h na Námestí SNP. Školskí odborári sú presvedčení, že všetci zamestnanci škôl si zaslúžia dôstojné ohodnotenie.

Cesta k zvýšeniu platov v školstve podľa ministra financií Igora Matoviča vedie cez zvýšenie niektorých daní, ako sú daň z liehu, hazardu či z mimoriadneho zdanenia najbohatších firiem.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok