Poslanci budú o protiinflačnom balíčku rokovať až budúci utorok. Prelomia veto prezidentky?

TA3 TASR
14.6.2022 12:12

O tzv. protiinflačnom balíčku, ktorý parlamentu vrátila prezidentka Zuzana Čaputová, majú poslanci Národnej rady SR hlasovať až o týždeň v utorok 21. júna popoludní. Uviedol to predseda klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že sa na tom dohodlo poslanecké grémium. Viacerí poslanci z OĽANO, ktorí by chceli hlasovať za prelomenie veta, by nemohli podľa neho prísť. Niektoré strany zatiaľ jasne nepovedali, ako budú pri vetovanom zákone hlasovať.

Šipoš verí, že poslanci hnutia budú jednotní pri hlasovaní. "Včera sme mali klub, neuzavreli sme to, diskusia prebieha," povedal. Nekonkretizoval, koľkí poslanci OĽANO by nechceli podporiť prelomenie veta.

Poslanci Sme rodina majú o svojom postoji podľa šéfa klubu Petra Pčolinského ešte rokovať. Takisto diskutujú aj štyria poslanci Za ľudí. SaS nebude podľa predsedníčky klubu Anny Zemanovej prelamovať veto prezidentky. Vetovaný zákon bol pôvodne naplánovaný v úvode programu schôdze.

SaS je podľa Zemanovej za to, aby tento zákon nebol schválený. Podpredseda strany a minister školstva Branislav Gröhling vyhlásil, že schválením zákona zoberú poslanci financie mestám a obciam. "Mestá a obce sa starajú o naše najmenšie deti v materských školách, ktoré financujú," skonštatoval v stanovisku.

Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga nebude hlasovať za prelomenie veta. Na sociálnej sieti uviedol, že chce, aby sa v NR SR vyhovelo pripomienkam prezidentky. Jeho kolegyne z parlamentu zatiaľ svoj postoj nepovedali. Miriam Šuteková uviedla, že v Za ľudí o tom diskutujú. "Mrzí ma, že prezidentka nás postavila pred nešťastnú voľbu: buď žiadna pomoc, keďže ak sa prelomí jej veto, balíček dá na ústavný súd a nik nevie, či a kedy sa pomoc k ľuďom dostane. Alebo oklieštená pomoc, hoci pracujúci ľudia si zaslúžia nižšie dane (daňový bonus) a rodičia vyššie prídavky," priblížila.  

Poslanci okolo lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho nebudú podporovať prelomenie veta. Pellegrini to ozrejmil na utorkovej tlačovej konferencii. Ani nezaradený poslanec Miroslav Kollár nepodporí prelomenie veta. Siedmi poslanci z ĽSNS budú za prelomenie veta, skonštatoval poslanec Martin Beluský.

Prezidentka vetovala balík v častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňajú podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok