Českým Břeclavskom sa prehnalo tornádo. Silný vietor a dážď spôsobili škody za milión korún

TA3 novinky.cz
14.6.2022 14:01

Břeclavskom sa v pondelok večer prehnalo tornádo zrejme s rýchlosťou okolo 150 kilometrov za hodinu. Pre ČTK to povedal meteorológ Petr Münster z brnenskej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Českým Břeclavskom sa prehnalo tornádo. Silný vietor a dážď spôsobili škody za milión korún
Twitter/Jáchym Brzezina

Ako informoval portál novinky.cz, v Lanžhote je poškodená zhruba tridsiatka domov, uviedol starosta Ladislav Straka. Hasiči mali na Břeclavsku pre počasie vyše 40 výjazdov.

Meteorológ Münster skúma následky tornáda a škôd priamo v Lanžhote. „Na 99 percent môžeme povedať, že to bolo tornádo s rýchlosťou odhadom okolo 150 kilometrov za hodinu,“ uviedol Münster. Podľa neho to naznačujú škody, ako napríklad vyvrátenie mohutných stromov. „Na domoch neboli škody také veľké, popadali škridly alebo časti striech,” dodal meteorológ.

Prudký lejak a predovšetkým veterné poryvy nevídanej sily majú na svedomí škody za milióny českých korún.

Hasiči riešili desiatky udalostí 

Živel v pondelok popoludní vyčíňal predovšetkým na Břeclavsku a Znojemsku. Hasiči do dvadsiatej hodiny riešili 45 udalostí. Dve tretiny na Břeclavsku. Prvé žiadosti o pomoc prichádzali na operačné stredisko už po pol šiestej popoludní.

„Do dvadsiatej hodiny išlo o 45 udalostí. V 41 prípadoch sa jednalo o stromy spadnuté prevažne na komunikácie. Stromy z budov sme odstraňovali na Znojemsku v obciach Křepice a Vedrovice,“ uviedol hovorca juhomoravských hasičov Petr Příkaský.

Vietor poškodil strechy

Najmä v meste Břeclav, ale aj v neďalekom Lanžhote, veterné poryvy spôsobili nemalé škody na strechách. Vo väčšine prípadov išlo o strhnuté strešné tašky, v Lanžhote hneď na niekoľkých domoch na ulici. Vietor ale poškodil aj plechovú strechu, ktorej podstatná časť zostala nebezpečne naklonená dole.

V časti Stará Břeclav, na križovatke ulíc Seniorov a Na Pěšině, vietor zroloval plechovú strechu bytového domu.

Miesto museli zaistiť hasiči prostredníctvom žeriavu, ktorý bol privolaný z Brna. Na ďalších miestach energetici, sčasti sami, sčasti aj za asistencie hasičov, riešili pády stromov na elektrické vedenie.

Podľa hovorcu spoločnosti EG.D. Romana Šperňáka bolo výsledkom vyčíňania počasia na juhu Moravy a na Vysočine zhruba 3500 domácností s obmedzením dodávok elektriny.

V deviatich prípadoch padajúce stromy a ďalšie vplyvy poškodili aj vedenie vysokého napätia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok