Gyimesi Sulíka nepodrží. Podľa Cigánikovej robí špinavú prácu za Matoviča

TA3
12.6.2022 12:34

Koaličné spory sa preniesli aj do nedeľnej diskusie V politike. Zaznela ostrá kritika, hostia využili aj vizuálne pomôcky. Kde je už červená čiara pre SaS? Prečo je Gyimesi v úlohe opozície vo vlastnej koalícii? Ako reaguje na spory Smer-SD? Diskutovali Jana Bittó Cigániková (SaS), György Gyimesi (OĽANO) a Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Koaličné rady vraj nie sú jednoduché

"SaS ešte patrí do koalície. Netrpíme syndrómom precitlivenosti," reagovala Jana Bittó Cigániková na aktuálne dianie v koalícii. SaS totiž prijala rozhodnutie, že sa na koaličných radách nebude zúčastňovať.

"Verejne aj osobne sme deklarovali, že sme k dispozícii, koaličnú radu zvyčajne vedie Matovič a nie je to príjemné. Situáciu sa preto snažíme upokojiť, na vláde vedie naopak diskusiu Eduard Heger, tá je konštruktívnejšia," dodala. Na diskusiu sa pripravila aj vizuálnymi pomôckami, červený terčík s názvom klamstvo zdvihla pri mnohých vyjadreniach Gyimesiho a Kamenického.

V politike TA3

György Gyimesi zostal voči SaS kritický. "Naši kolegovia si neuvedomujú, že liberálna demokracia v krízových situáciách fatálne zlyháva. Ľuďom musíme pomôcť zo strany štátu," uviedol.

Smer chce situáciu riešiť referendom

Ladislav Kamenický reagoval s tým, že slovenská spoločnosť je výrazne polarizovaná a práve Smer ju chce upokojiť. "Vládna moc sa tu rozpadáva pred očami, jediným riešením je pád vlády. Chceli by sme do konca júla vyzbierať 350-tisíc podpisov, aby sme ich predložili prezidentke. Chceme, aby sa referendum konalo spolu s komunálnymi a župnými voľbami," vysvetlil.

SaS sa však netají tým, že vládnuť s Igorom Matovičom nie je jednoduché. "Napriek tomu nechceme povaliť žiadnu vládu, snažíme sa zotrvať," uviedla Cigániková s tým, že referenda sa zúčastniť neplánuje. "Myslím si, že nebude úspešné. Môže byť protiústavné, je úplne v poriadku, keď ho prezidentka dá zhodnotiť na Ústavný súd," dodala.

Zotrvá Sulík vo funkcii?

Gyimesi už skôr kritizoval Sulíka za jeho činy v úlohe ministra hospodárstva aj v súvislosti s dovozom ruskej ropy. V relácii V politike vyhlásil, že ak by aj odvolanie Sulíka malo stáť na jeho hlase, tak bude hlasovať za.

"Sulík si zaslúži byť odvolaný za to, čo urobil občanom Slovenska. Výsledok šiesteho sankčného balíka je jeho robota, Slovensko tým zahnal do kúta," uviedol v súvislosti s čiastočným embargom na ruskú ropu, ktoré prijala Európska únia vrátane Slovenska. Slovnaft sa podľa neho v prijatej prechodnej dobe nedokáže pretransformovať na iný druh ropy. "Bude to mať fatálne dôsledky," dodal.

Ako by reagovala SaS, ak by bol Sulík odvolaný z funkcie ministra? Kde je ich červená čiara? "Nebojíme sa toho, že by bol odvolaný," reagovala Cigániková. Podľa nej by bolo dokonca hanbou, ak by človek ako Gyimesi zahlasoval za zotrvanie Sulíka vo funkcii.

O dohode k Slovnaftu povedala, že bolo vyrokované to najlepšie, čo bolo na stole. "Bolo to dohodnuté aj dopredu s Hegerom," spresnila. Gyimesi však podľa nej nemá podporu ani z vlastných radov. "Nestoja za ním ani tí, ktorých sa tvári, že zastupuje. Robí špinávu prácu za Matoviča," dodala.

Vyrokovaný sankčný balík Európskej únie nevníma pozitívne ani Kamenický. Na sankcie podľa neho doplácajú Slováci i celá Európska únia. "Európa sa rúti do recesie, toto bude mať zásadný dopad na ekonomiku. Heger lieta po Bruseli a chce sa rýchlo odstrihnúť od ruského plynu a my si strieľame do vlastného kolena," reagoval s tým, že inváziu odsudzuje, ale chce zároveň vidieť pragmatické riešenia.

Podľa Cigánikovej iná cesta vyrokovania embarga na dovoz ruskej ropy nebola. Richard Sulík vraj pôvodne navrhoval prechodné obdobie na tri roky. Záujem o výrobky z ruskej ropy však podľa nej už v Európe nie je. "Európa nechce kupovať ruské výrobky, nechce financovať vojnu. Iná cesta podľa premiéra nebola," dodala.

Gyimesi o dúhových vlajkách

Na záver relácie sa otvorila aj téma návrhu poslanca Gyimesiho o zákaze vyvesovať dúhovú vlajku na štátnych budovách. Gyimesi tento návrh predkladá do parlamentu spolu s poslancom Tarabom, ktorý kandidoval za ĽSNS.

"Nemám nič proti komunite LGBTI, mám problém s tým, aby na štátnych inštitúciách tieto vlajky neboli," reagoval na otázku moderátora Richarda Dírera, ktorý si symbolicky obliekol košeľu s dúhovým golierom a poslanca konfrontoval.

Gyimesi spresnil, že sa už viackrát vyjadril, aby párom rovnakého pohlavia pomohli. "Podporím to, ak takýto návrh príde," dodal.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok