Iná alternatíva na svetovom trhu nie je. Ruské ostreľovanie malo v Mykolajive zničiť státisíce ton obilia

TA3 ČTK
11.6.2022 18:08

Až 300-tisíc ton obilia mohlo byť v skladoch v čiernomorskom prístave, ktoré podľa Kyjeva zničilo ruské ostreľovanie minulý víkend, uviedla dnes agentúra Reuters. Námestník ministra poľnohospodárstva Taras Vysockyj v televízii uviedol, že podľa záznamov mohlo byť na začiatku vojny 24. februára v skladoch v Mykolajive 250-tisíc až 300-tisíc ton obilia, hlavne pšenice a kukurice.

Iná alternatíva na svetovom trhu nie je. Ruské ostreľovanie malo v Mykolajive zničiť státisíce ton obilia
Twitter/Maria Avdeeva

Vysockyj predtým podľa agentúry Interfax-Ukrajina upozornil, že neexistuje žiadna alternatíva k ukrajinským poľnohospodárskym produktom na svetovom trhu. Predovšetkým krajiny Blízkeho východu a Afriky sa podľa Vysockého nezaobídu bez dodávok z Ukrajiny, pretože je fyzicky nemožné ich v potrebnom množstve nahradiť.

Blokáda spôsobuje pokles vývozu

"Obstarávame desatinu svetového exportu pšenice, viac ako 15 až 20 percent jačmeňa, viac ako 50 percent slnečnicového oleja. Ukrajina vyvážala v priemere 50 miliónov ton poľnohospodárskej produkcie. Tieto čísla dokonca v určitých rokoch dosiahli rekordnú výšku 65 miliónov ton. Nie je dnes možné nájsť alternatívu k takým objemom a nahradiť naše produkty. Bude to fyzicky nemožné aj v najbližších troch až piatich rokoch," uviedol námestník Vysockyj v televízii.

Blokáda ukrajinských námorných prístavov v Odese a Mykolajive viedla k poklesu vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny o 15 až 20 percent v porovnaní s úrovňou pred vojnou, povedal a dodal, že táto situácia už viedla k výraznému rastu cien a nedostatku poľnohospodárskych produktov po celom svete, najmä v krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky. 

Ak táto situácia pretrvá napríklad ďalších šesť mesiacov, krajiny týchto regiónov v zásade zostanú bez obilia, "a to znamená hladomor", varoval.

Kritická situácia

Ukrajinská vláda podľa námestníka pracuje na zvýšení vývozu poľnohospodárskych produktov alternatívnymi cestami, čo umožnilo zvýšiť štvornásobne aprílové dodávky oproti marcu. "Stále to nestačí, aj keď došlo k dôležitému pokroku," konštatoval.

Po zablokovaní Odesy a Mykolajiva presmerovala Ukrajina svoj export cez dunajské prístavy Izmail a Reni pri rumunských hraniciach. Zatiaľ čo pred 24. februárom Ukrajina každý mesiac vyvážala cez prístavy Odesa a Mykolajiv približne päť miliónov ton poľnohospodárskej produkcie, v súčasnosti je schopné vyviezť len asi pol milióna ton mesačne, dodal Interfax-Ukrajina.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes podľa rovnakej agentúry varoval, že krajine môže v októbri chýbať priestory na uskladnenie 10 až 15 miliónov ton obilia. Kyjev by bol preto vďačný Nemecku za pomoc pri odblokovaní exportu a poskytnutí mobilných skladov, povedal nemeckému ministrovi pre výživu a poľnohospodárstvo Cemovi Özdemirovi. Rusko podľa Šmyhala úmyselne ničí poľnohospodárske objekty, ako sa pred niekoľkými dňami stalo s druhým najväčším obilným terminálom Ukrajiny v Mykolajive.

Ukrajinskí experti tento rok očakávajú úrodu obilia a olejnatých plodín na úrovni 66,5 milióna ton.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kanceláriu Andrij Jermak dnes obvinil ruské vojská, že sa snažia zničiť úrodu tým, že ostreľujú ukrajinské polia zápalnou muníciou. Tieto požiare sa snažia ukrajinskí vojaci uhasiť. Rusi sa "potravinovým terorizmom" snažia vyvolať potravinovú krízu vo svete a "rekonštruovať hladomor", ktorý za sovietskych čias pripravil o život milióny ľudí, uviedol Jermak podľa agentúry Unian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok