Inšpiratívne ženy. Z vyzbieraných plastov vyrábajú školské tašky a batohy

TA3/hm ČTK
13.6.2022 07:00

Keď v Ugande prší, plastový odpad upcháva kanalizáciu v uliciach. Faith Aweková vyrastala v slame v ugandskom hlavnom meste Kampala a prívalové dažde pre ňu znamenali zaplavenie rodinného domu pri ceste. Teraz z vyzbieraných plastov vyrába batohy a tašky, ktoré sa predávajú aj v cudzine.

Inšpiratívne ženy. Z vyzbieraných plastov vyrábajú školské tašky a batohy
Reprofoto: YT/Social Innovation Academy

"Počas obdobia dažďov je väčšina ciest tu v Kampale plná plastových fliaš a vrecúšok, pretože ľudia vyhadzujú plasty do priekop a kanálov. To sťažuje život ľuďom v slamoch, ako som ja," hovorí Aweková, ktorú citoval web denníka The Guardian. Spolu s Shamim Naluyimaovou a Rachel Memaovou, dvoma ženami, ktoré stretla na kurze o sociálnych inováciách, založila v roku 2018 spoločnosť Reform Africa.

Tím žien zbiera plastové vrecia a fľaše na uliciach a na skládkach. Všetko potom umyjú, usušia a spracujú na materiál, ktorý sa podobá koženke. Z neho potom vyrába batohy, nákupné tašky či kozmetické taštičky. Denne ich v priemere vyrobí asi 20.

Tašky sa predávajú v šiestich butikoch po celej Ugande a na internetových stránkach Reform Africa. Ceny sa pohybujú od deväť do 25 dolárov a podnik prekvitá. S pandémiou covidu-19 a lockdownami predaje klesli, teraz už sa ale situácia obracia k lepšiemu, a kabelky si kupujú zákazníci z Nemecka, Holandska, Británie alebo Spojených štátov. Tohtoročné tržby by podľa zakladateľky iniciatívy mohli byť v porovnaní s vlaňajšími až dvojnásobné.

Batohy kupujú aj humanitárne a mimovládne organizácie, ktoré pôsobia v Ugande, a dávajú ich miestnym školákom. "Vo vidieckych oblastiach zistíte, že si ľudia nemôžu dovoliť slušnú školskú tašku, a tak rodičia kupujú igelitové tašky. Ale keď sa deti vrátia zo školy, sú tašky buď roztrhané, alebo stratené," hovorí Aweková, ktorá sa teraz pustila do ďalšieho projektu. Zakladá podnik na recykláciu tvrdých plastov, ako sú kolíky na bielizeň alebo kvetináče. Venuje sa aj osvete, čo je v krajine, kde sa recykluje iba percento odpadov, úplne zásadné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok