Kremeľ zasypal zvýšený počet sťažností na armádu. Desaťtisíce súvisia s nezvestnými vojakmi

TA3 ČTK
10.6.2022 10:56

Kancelária ruského prezidenta Vladimira Putina dostala za štyri mesiace tohto roku takmer 1,2 milióna sťažností na ministerstvo obrany, čo súvisí s vojnou na Ukrajine, upozornil investigatívny web Važnyje istorii. Desaťtisíce sťažností sa týkajú problémov s hľadaním príbuzných nezvestných vo vojne.

"V roku 2022 sa každá štvrtá sťažnosť prezidentskej kancelárii týkala vojny. Na ministerstvo obrany sa (Rusi) sťažujú viac ako za celých posledných šesť rokov," píše portál.

Rusom prakticky nezostali možnosti, ako v súlade so zákonom vystúpiť proti vojne. Za vyjadrenie na sociálnych sieťach, plagát s hviezdičkami namiesto písmen či za knihu "Vojna a mier" hrozí ľuďom až 15 rokov za mrežami. Aj v sociologických prieskumoch sa ľudia boja vyjadriť svoj skutočný názor na vojnu, píšu Važnyje istorii.

"Sťažnosti prezidentovi sa stali jediným spôsobom, ako sa niečo dozvedieť o nezvestných vojakoch a vyjadriť nespokojnosť s vojnou," píše web a dodáva, že zákon zakazuje stíhať občana kvôli tomu, že sa obrátil na hlavu štátu. Najviac sťažností na ministerstvo obrany prišlo v apríli, skoro 624 000, čo je viac ako za tri predchádzajúce mesiace dohromady.

Apríl sa podľa politológa Ivana Preobraženského stal zlomom pre tých ľudí, ktorí doteraz verili oficiálnym správam a ktorých blízki odišli bojovať na Ukrajinu. Pravda podľa politológa vyšla najavo, keď Rusko prehralo prvú fázu vojny, keď nedokázalo dobyť Kyjev ani Černihiv alebo iné veľké mestá v centrálnej časti Ukrajiny a na severovýchode krajiny. 

Ruské jednotky sa museli stiahnuť zo severu a severovýchodu Ukrajiny, aby sa preskupili, a vtedy vojaci mohli opäť komunikovať s príbuznými. Od konca marca navyše správy o stratách ruskej armády začali presakovať aj napriek štátnej propagande.

Došlo k zmene

Tempo a charakter sťažností na ministerstvo obrany sa v dôsledku toho všetkého zmenili. Ak predtým k hlavným témam sťažností patrilo ubytovanie pre vojakov a ich rodiny, penzie, vojenské pohreby či služba v armáde na základe kontraktu, teraz sa Rusi začali sťažovať na prácu vojenských správ, ktoré podľa nich ako za sovietskych čias uznávajú všetky bránky schopné vojenské služby, ďalej na vyhľadávanie zajatých a nezvestných vojakov, službu odvedencov a vojakov s kontraktom, platy, výzbroj a vôbec na vojnu.

Príbuzní sa najprv obracali na jednotky a veliteľa, ale tieto otázky nefungovali. Ako príklad server uvádza prípad potopeného krížnika Moskva, kedy velenie tajilo a zrejme doteraz tají údaje o obetiach. Keď ministerstvo obrany prestalo odpovedať príbuzným vojakov na otázky, začali častejšie hľadať pomoc u prezidenta. Len v apríli dostal Putin 41 666 sťažností na to, že Rusom chýba pomoc úradov pri hľadaní zajatcov či nezvestných vojakov.

Sťažnosti na ministerstvo obrany adresované Putinovej kancelárii ale podľa analýzy novinárov sotva prinesú žiaduci výsledok: od roku 2016 úrad odpovedal uspokojivo iba na tri percentá z týchto sťažností.

Politológ Preobraženskij predpokladá, že prezidentovi sa jeho podriadení boja hlásiť, aký obrovský je počet sťažností. "Je to človek, ktorý je osobne zodpovedný za vojnu, práve on ju rozpútal. Sťažovať sa jemu naňho - to nemá zmysel," myslí si.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok