Ruská verzia McDonald's príde na trh pod novým názvom, ukázala logo. Čo symbolizuje?

TA3 ČTK
10.6.2022 10:30

Ruský reťazec rýchleho občerstvenia, ktorý v krajine predtým pôsobil pod značkou McDonald's, predstavil nové logo a od nedele sa chystá znova otvoriť svoje reštaurácie. Informoval o tom v piatok spravodajský server BBC News.

Ruská verzia McDonald's príde na trh pod novým názvom, ukázala logo. Čo symbolizuje?
Twitter/Katia Dmitrieva

Logo je zložené z kruhu a dvoch čiar, čo má predstavovať hamburger a dve hranolky. Spoločnosť zatiaľ neuviedla, ako sa bude reťazec volať, zvažovalo sa množstvo možností.

V máji spoločnosť McDonald's oznámila, že sa kvôli vojne na Ukrajine stiahne z Ruska. Firma Sistema PBO, ktorá spravuje podniky, ktoré predtým patrili spoločnosti McDonald's, cez víkend znovu otvorí 15 reštaurácií.

"Zelené pozadie loga symbolizuje kvalitu výrobkov a služieb, na ktoré sú naši hostia zvyknutí," povedal agentúre TASS hovorca spoločnosti Sistema PBO. Podľa denníka Izvestija predložila spoločnosť Sistema PBO osem potenciálnych názvov nového reťazca spoločnosti Rospatent, čo je ruská vládna agentúra, ktorá má na starosti duševné vlastníctvo.

Medzi zvažované názvy podľa médií patrí "Tot Samyj", čo v preklade znamená "ten istý", a "Svobodnaja Kassa", čo znamená "voľná pokladňa". Spoločnosti McDonald's, Sistema PBO a Rospatent na žiadosť BBC o komentár zatiaľ nereagovali.

Fungoval viac ako tridsať rokov

Spoločnosť McDonald's dočasne zastavila činnosť v Rusku v marci, necelé dva týždne po ruskej invázii na Ukrajinu. Minulý mesiac oznámila, že Rusko opustí kvôli humanitárnej kríze a kvôli nepredvídateľnému prevádzkovému prostrediu spôsobenému vojnou. Uviedla, že jej reštaurácia prevezme Alexander Govor, ktorý prevádzkuje 25 reštaurácií McDonald's na Sibíri.

McDonald's dodal, že na základe dohody si v Rusku ponechá svoju ochrannú známku. Má tiež možnosť do 15 rokov svoje reštaurácie znova odkúpiť.

Pred oznámením odchodu z Ruska pôsobil McDonald's v tejto krajine viac ako 30 rokov. Prvú ruskú reštauráciu otvoril gigant rýchleho občerstvenia v januári 1990 v Moskve a vtedy bola pokladaná za symbol a kľúčový okamih otvárania ekonomiky Sovietskeho zväzu v čase, keď sa blížil koniec studenej vojny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok