Orbán: Embargo Únie na dovoz ruského plynu by zničilo európsku ekonomiku

TA3 ČTK
10.6.2022 09:13

Zavedenie embarga Európskej únie na dovoz zemného plynu z Ruska by zničilo európsku ekonomiku, ktorá už zápasí s negatívnymi dopadmi rastu inflácie v dôsledku vyšších cien energií. Povedal to v piatok maďarský premiér Viktor Orbán.

Viktor Orban
TASR/Jaroslav Novák

V minulom roku EÚ z Ruska doviezla 155 miliárd kubických metrov zemného plynu. Ruský plyn sa tak podieľal zhruba 45 percentami na celkovom dovoze plynu do EÚ a zhruba 40 percentami na celkovej spotrebe plynu v EÚ, uviedla agentúra Reuters.

Európska únia minulý týždeň definitívne schválila šiesty súbor sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorého súčasťou je zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy od konca tohto roka. Z embarga bude dočasne vyradená preprava suroviny ropovodom Družba zásobujúcim Českú republiku, Slovensko a Maďarsko.

Orbán dnes tiež vyhlásil, že bez zavedenia cenových stropov pri palivách, niektorých základných potravinách a energiách by inflácia v Maďarsku dosiahla 15 až 16 percent. V máji predstavovala 10,7 percenta.

Cenové stropy by mali skončiť budúci mesiac, podľa Orbána by ich však vláda mohla predĺžiť v závislosti od vývoja vojny na Ukrajine. "V prípade mieru môžeme tieto opatrenia odstraňovať rýchlejšie. V prípade vojny nemôžeme," uviedol maďarský premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok