Mercedes ukázal finálnu podobu hypercaru AMG One. Dosahuje špičkové parametre

TA3/SZ
10.6.2022 18:30

Po dlhých rokoch čakania sme sa konečne dočkali finálnej verzie radikálneho hypercaru AMG One, ktorý zdieľa techniku z F1. Mercedes okrem finálneho vzhľadu prezradil aj technické parametre

Mercedes ukázal finálnu podobu hypercaru AMG One. Dosahuje špičkové parametre
Mercedes

Po rôznych vývojových problémoch a problémoch so splnením emisných noriem sme sa konečne dočkali sériovej verzie radikálneho AMG One. Čo sa vzhľadu týka, tak sme svedkami len decentných úprav, ktoré si na prvý pohľad ani nevšimnete. Čo si však určite všimnete je aktívny zadný spojler upravujúci svoju polohu v závislosti od aktuálnych potrieb a jazdného štýlu, dvere s otváraním smerom nahor, strešný nasávač vzduchu či mierne poupravenú zadnú časť s difúzorom.

Nové sú taktiež disky kolies s rôznymi rozmermi vpredu a vzadu. Predná časť je obutá na 19 palcových diskoch, zatiaľ čo zadná obúva 20 palcové disky. Samozrejmosťou sú špeciálne navrhnuté pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2R MO1.

Mercedes Mercedes

Nádych pretekárskych monopostov F1 cítiť aj v interiéri najmä vďaka hranatému volantu s LED indikátormi preradenia. Celkovo pôsobí interiér strohým dojmom. Vypĺňa ho iba dvojica 10 palcových displejov informujúca o stave auta a jeho systémov, alebo aj displej zobrazujúci obraz zadnej kamery nahrádzajúcej spätné zrkadlo. Škrupinové karbónové sedadlá sú napevno uchytené ku konštrukcii auta, takže v prípade, že si chce vodič nastaviť polohu sedenia podľa svojich preferencií, musí využiť nastavenie vzdialenosti pedálov a volantu.

Mercedes Mercedes

Hojné využitie karbónu aj pri stavbe konštrukcie auta pomohli udržať celkovú hmotnosť auta na výsledných 1695 kilogramoch. Na pohon slúži hybridný systém zložený z 1.6 litrového šesťvalca, ktorý produkuje 574 konských síl. Dokáže točiť až 11 tisíc otáčok za minútu, no maximálny výkon dosiahne už pri 9 tisíc otáčkach za minútu. 1.6ka je dopovaná turbodúchadlom so schopnosťou plniaceho tlaku až 3.5 baru. Pri nižších otáčkach udržuje turbo umelo roztočený elektromotor s výkonom až 122 konských síl. Další elektromotor s výkonom 163 koní by sme našli na kľukovom hriadeli. Sedemstupňová robotizovaná prevodovka posiela výkon výhradne na zadnú nápravu.

Pohon prednej nápravy má na starosti dvojica elektromotorov s kombinovaným výkonom 326 konských síl. Celá pohonná sústava produkuje vo výsledku až 1063 koní, ktoré sprostredkovávajú zrýchlenie z pokoja na 100 km/h za 2.9 sekundy. Dvestovka sa na tachometri objaví za sedem sekúnd a tristovka za 15.6 sekundy. Maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 350 km/h. Na čisto elektrickú energiu je AMG One schopné prejsť zhruba 18 kilometrov.


Brzdenie má na starosti účinný systém rekuperácie kynetickej energie, ktorému dopomáha karbon keramická brzdová sústava. Zaujímavosťou je, že spaľovací motor sa spustí až po vyhriati celkovo šiestich katalyzátorov, ktoré dopĺňa aj zopár filtrov pevných častíc. Takéto riešenie bolo nutné aplikovať z dôvodu splnenia prísnych emisných limitov. Celkovo vznikne len 275 kusov, z ktorých už všetky poznajú majiteľa. V čase spustenia predaja bola cenovka na úrovni približne 2.2 milióna eur.

Témy: Mercedes
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok