Ukrajina má nového hrdinu. Ruský konvoj odhalil s pomocou dronu len 15-ročný tínedžer

TA3/hm
10.6.2022 07:00

Ukrajinský chlapec (15) pomohol s dronom odhaliť ruský konvoj, ktorý sa približoval ku Kyjevu. Skúsenosť chlapca s komerčným dronom pomohla tamojšej armáde vyhnúť sa ruskému útoku. Vojaci označili tínedžera za hrdinu.

Ukrajina má nového hrdinu. Ruský konvoj odhalil s pomocou dronu len 15-ročný tínedžer
Reprofoto: YT/Global News

Andriiho Pokrasu oslovila ukrajinská armáda, aby jej pomohol lokalizovať a zastaviť ruský konvoj pri Berezivke (približne 40 kilometrov západne od Kyjeva) ešte pred tým, ako sa dostane k hlavnému mestu. Veliteľ oddielu Jurij Kasjanov o ňom povedal, že chlapec bol jediný, kto mal skúsenosti s dronmi v tomto regióne. Napriek jeho mladému veku, bol tínedžerov prínos životne dôležitý, napísal spravodajský web Express.

Prezradili ich svetlá

Andrii uviedol, že armáda ho požiadala, aby získal GPS súradnice postupujúcej kolóny Rusov. "Poskytli nám informácie, kde by približne ruská kolóna mohla byť. Našim cieľom bolo nájsť presné súradnice a poskytnúť ich vojakom," povedal. "Bola to jedna z najväčších kolón, ktorá sa hýbala po žitomirskej ceste. Našli sme ju, pretože jeden z nákladiakov svietil príliš dlho svetlami." Veliteľ Kasjakov uviedol, že Andrii "je skutočný hrdina, hrdina Ukrajiny".

Tínedžer pre web Global News skromne uviedol, že má zmiešané pocity z toho, aký prínos sa mu za jeho zapojenie do obrany Kyjeva kladie. Priznal, že i keď bol šťastný, vedel, že vo vozidlách sa nachádzajú ľudia. Moment, kedy spozoroval konvoj označil za veľmi desivý. "Dal som im súradnice a fotky, a oni potom zamerali miesto. Potreboval som konkrétnejšie koordinovať, kde budú ostreľovať s delostrelectvom," uviedol chlapec. Informácie zaslali teritoriálnej obrane cez sociálne siete a umožnili tak vojakom zastaviť blížiacich sa Rusov.

Báli sa, že z nich bude terč

Adrii uviedol, že prvý dron si kúpil len minulé leto. Keď vojna vo februári vypukla v plnom rozsahu a oslovili ho pomôcť identifikovať ruské formácie, jeho susedia sa obávali, že dron z nich urobí terč, vysvetlil. Uviedol, že on a jeho otec štartovali lety s dronom v noci z neďalekého poľa. Po počiatočnom úspechu mu ukrajinská armáda poskytla dron s dlhším doletom. Teraz je tínedžer v Poľsku, kam odletel s mamou, a pokračuje v štúdiu deviateho ročníka. 

Od začiatku konfliktu sa drony - vojenské aj komerčné, všetkých tvarov a veľkostí, používali na oboch stranách konfliktu. Prvý je možné použiť na letecké hliadkovanie a útok na ciele na zemi. Druhý typ ukázal medzičasom bezprecedentné výsledky - Andriiho prípad a konvoj smerujúci ku Kyjevu je len jedným z príkladov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok