BMW predstavilo tretiu generáciu najmenšieho SUV X1. Dočkali sme sa aj plne elektrickej varianty

TA3/SZ
9.6.2022 11:00

Ďalšia generácia úspešného malého SUV X1 z Mníchova bolo oficiálne predstavené. Okrem bežných spaľovacích verzii sme sa dočkali aj plne elektrického modelu iX1

BMW predstavilo tretiu generáciu najmenšieho SUV X1. Dočkali sme sa aj plne elektrickej varianty
BMW

BMX X1 prináša v novej generácii výraznejší dizajn, výborný vnútorný priestor a taktiež pokročilú digitalizáciu po prvýkrát v spojení aj s plne elektrickým pohonom. Pri uvedení novinky na trh, ktoré je naplánované na október 2022 bude dostupná štvorica agregátov. Dva benzínové a dva naftové.

V štandarde bude X1 vybavená sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou Steptronic, ktorá bude posielať výkon v závislosti od výbavy buď na predné kolesá, alebo všetky štyri prostredníctvom systému xDrive.

Po úvodných motorizáciách pribudne do ponuky aj plne elektrický variant iX1 xDrive30, ktorý bude nasledovať dvojica plug-in hybridných verzii a ďalšie dve spaľovacie verzie vybavené 48 voltovým mild-hybridným systémom. Zaujímavosťou je, že všetky verzie pohonu budú spoločne vyrábané na jednej výrobnej linke. Elektrická iX1 xDrive30 opatrená pohonom oboch náprav bude schopná prejsť na jedno nabitie akumulátoru až 400 kilometrov a ponúkne maximálny výkon na úrovni 313 konských síl a 494 Nm krútiaceho momentu. Z pokoja na 100 km/h zrýchli elektrická iX1 v priebehu 5.7 sekundy.

BMW BMW

Čo sa týka dizajnu, tak sa môžme tešiť na kolmejšiu prednú časť s úzkymi svetlometmi a agresívnejšou grafikou. Medzigeneračne taktiež nabrali na veľkosti obličky tvoriace prednú masku, ktoré dodávajú autu rešpekt. Silueta po novom pôsobí natiahnutejším a športovejším dojmom. V zadnej časti podčiarkujú nový vzhľad LED svetlomety, ktoré taktiež prešli zmenou svojej grafiky.

V interiéri si našiel svoje miesto zakrivený displej infotainmentu prebraný z aktuálnych modelov značky. Novinkou pre X1 je plávajúca lakťová opierka nesúca integrovaný ovládací panel. K dispozícii sú taktiež športové sedadlá s elektrickým nastavovaním a úplnou novinkou je stredový airbag medzi prednými sedadlami.

Vďaka hojnému využitiu displejov bolo možné znížiť celkový počet fyzických tlačidiel na minimum. Okrem dotykových prvkov môže vodič využívať aj hlasové ovládanie, vďaka ktorému sa môže plne sústrediť na jazdu. Čo sa týka cenovky novej generácie X1, tak tá doposiaľ nebola zverejnená. Stane sa tak pravdepodobne v najbližších týždňoch.

Témy: BMW
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok