Američanka cvičila džihádistky. Každý útok, ktorý nezabije veľa ľudí, považovala za zbytočný

TA3 TASR
8.6.2022 11:24

Američanka Allison Flukeová-Ekrenová sa priznala k tomu, že v Sýrii cvičila jednotku teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá pozostávala výlučne zo žien. Takisto priznala vinu z plánovania útokov na ciele na území Spojených štátov vrátane univerzity či obchodného domu. Informovala stanica BBC.

bojovník IS Islamský štát 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Obyvateľka Kansasu Flukeová-Ekrenová sa priznala k podpore IS a k tomu, že v sýrskom meste Rakka viedla výcvik vyše 100 žien a dievčat zameraný na páchanie násilných činov. Jej hlavnou úlohou bolo údajne učiť ženy používať zbrane - od útočných pušiek AK-47 a granátov až po samovražedné vesty.

Za vznesené obvinenia hrozí žene až 20 rokov väzenia - verdikt má byť vynesený 25. októbra. K tomu, že viedla výcvik džihádistiek IS, sa priznala v utorok počas pojednávania, ktoré prebehlo pred súdom v štáte Virgínia. Poprela však, že by do radov IS verbovala aj deti, respektíve že by výcvik absolvovali aj nedospelé dievčatá, uviedla stanica CNN.

Allison Fluke-Ekren twitter.com/AndyVermaut

Táto bývalá učiteľka vycestovala z USA v roku 2011 a pred príchodom do Sýrie sa podieľala na aktivitách teroristickej skupiny v Líbyi. V minulosti žila aj v Egypte a Turecku. Jeden zo svedkov vypovedal, že obžalovaná "považovala každý útok, pri ktorom nezahynul veľký počet ľudí, za plytvanie zdrojmi". Svedkovia poukazovali aj na neobvykle vysokú mieru jej radikalizácie, a to aj na pomery militantných džihádistov.

Zo súdnych dokumentov tiež vyplýva, že ženin druhý manžel bol členom militantnej organizácie napojenej na IS a pôsobiacej v Líbyi, ktorá v roku 2012 podnikla útoky na americké objekty v tamojšom meste Bengází.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok