Smútok za pivom. Zásoby zahraničného alkoholu sa pre sankcie v Rusku zmenšujú

TA3/hm ČTK
11.6.2022 07:00

"Prepáčte, to bola posledná fľaša českého piva, povedal čašník v jednej z moskovských reštaurácií mesiac po tom, čo Moskva vyslala vojakov na Ukrajinu a Západ odpovedal uvalením rozsiahlych sankcií proti Rusku.

pivo čapovanie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Po viac ako sto dňoch, ktoré uplynuli od začiatku toho, čo Rusko nazýva špeciálnou vojenskou operáciou na Ukrajine, je v moskovských krčmách stále dostať zahraničný alkohol, ale kedysi bohaté zásoby sa zmenšujú. "Niektoré krčmy si urobili veľké zásoby, keď sa to všetko začalo. Ale pokiaľ viem, po 24. februári už neboli objednané a potvrdené žiadne nové dodávky," povedal Alexander Skripkin, ktorý v Moskve prevádzkuje dva bary.

Problémy sú aj s chmeľom

Mnoho zahraničných spoločností, vrátane popredných západných pivovarov, ktoré v krajine pôsobili - Carlsberg, Anheuser-Busch InBev a Heineken - pozastavili predaj v Rusku. Zároveň prudko klesol objem lodného obchodu. Ruská ekonomika sa dostala pod tlak a Rusi, doposiaľ zvyknutí na bohatý výber alkoholov zahraničnej výroby, si musia zvykať na novú realitu. "Situácia s pivom je veľmi neradostná," povedal Anton, 36-ročný IT expert, ktorý pracuje pre štátnu finančnú organizáciu v Moskve. "Keď vynechám značky Paulaner, Pilsner Urquell a ďalšie dobroty, nie som si istý ani tým, ako dlho vydrží ruské pivo. Pretože problémy sú nielen s dovozom piva, ale aj s dovozom chmeľu," dodal.

Ruské pivovary sú do značnej miery závislé na dovoze surovín, vrátane spomenutého chmeľu. "Komplikácie s posielaním peňazí dodávateľom v Európe a Amerike a narušenie dodávateľských reťazcov sú teraz dva najväčšie problémy," uviedlo ruské združenie výrobcov piva s odvolaním na spoločnosť Beer Resource, jedného z najväčších ruských distribútorov surovín pre pivovary. Začiatkom marca spoločnosti Carlsberg, AB Inbev a Heineken zastavili výrobu a predaj svojich vlajkových pív v krajine a odvtedy uviedli, že svoje podniky v tejto krajine predajú.

Najväčšie zahraničné kontajnerové spoločnosti na svete - vrátane troch najväčších MSC, Maersk a CMA CGM - dočasne pozastavili prepravu nákladu do Ruska a z Ruska, zatiaľ čo krajiny Európskej únie, ktoré majú spoločné hranice s Ruskom a Bieloruskom, zakázali vjazd nákladným vozidlám registrovaným v týchto krajinách. "Guinness už nie je a nevráti sa, aspoň dočasne," povedal barman White Hart v anglickom štýle, ktorá stojí v centre Moskvy vedľa centrálnej banky. Skôr sa tu toto čierne pivo predávalo za 690 rubľov (necelých šesť eur) za pol litra.

Domáce alternatívy?

Spoločnosť Diageo, ktorá vyrába vodku Smirnoff a Guinness, spustila vlastnú distribúciu v Rusku v roku 2006 a svojho času zaznamenala v krajine obrovský rastový potenciál. V marci oznámila, že pozastavila všetok vývoz do Ruska aj miestnu výrobu svojich pív.

Guinness, ktorého trvanlivosť je pri skladovaní v sudoch jeden rok, bol však stále možné dostať v dvoch moskovských krčmách. Sami barmani však hovorili, že predávajú zásoby s malou nádejou, že budú v blízkom čase doplnené. "Máme zásoby, ktoré by mali vystačiť na pol roka," povedal zástupca dovozcu piva Nice Beer so sídlom na moskovskom predmestí.

Tiež tvrdý alkohol zahraničnej výroby by sa mohol stať nedostatkovým tovarom. Sklady sú takmer prázdne a reštaurácie predávajú staré zásoby, povedal Sergej Mironov, ombudsman moskovského reštauračného podnikania, ktorého citovala ruská štátna agentúra RIA.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že sankcie sa vrátia Západu ako bumerang a poskytnú nové príležitosti ruským firmám, ktoré budú môcť obsadiť priestor uvoľnený zahraničnými značkami. Vzhľadom k vysychajúcim tokom alkoholu zo zahraničia uvažujú bary a obchody o nápojoch tamojšej výroby. "Začali sme hľadať domáce alternatívy k zahraničným pivám a v dôsledku toho sa výber drasticky zmenil. Dovážaný alkohol je teraz o 20-50 percent drahší, zatiaľ čo miestne pivá sú o niečo lacnejšie, ako boli tie dovážané pred 24. februárom," uviedol Skripkin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok