Obdobie informačného blackoutu sa skončilo. Černobyľské detektory opäť posielajú dáta

TA3 TASR
8.6.2022 09:33

Desiatky zariadení na meranie radiácie v okolí ukrajinskej atómovej elektrárne Černobyľ začali opäť vysielať dáta. Stalo sa tak po prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. V noci na stredu o tom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu, uviedol denník The Guardian.

černobyľ, 1140x
TASR/AP

Podľa MAAE prestali detektory radiácie posielať údaje po tom, ako po začiatku invázie prebrali kontrolu nad Černobyľom ruskí vojaci, ktorí sa z elektrárne napokon stiahli 31. marca. "Väčšinu z 39 detektorov radiácie okolo atómovej elektrárne Černobyľ teraz vidíme na mape Medzinárodného informačného systému monitorovania radiácie," uviedla vo vyhlásení MAAE.

Dodala, že získané dáta naznačujú, že úroveň žiarenia v oblasti je na rovnakej úrovni, ako pred začiatkom invázie. Podľa šéfa MAAE Rafaela Grossiho je znovuobnovenie prísunu dát z detektorov radiácie "veľmi pozitívnym krokom" v záujme zaistenia jadrovej bezpečnosti. Skončilo sa tak obdobie informačného "blackoutu" a neistoty ohľadne aktuálnej radiačnej situácie v oblasti Černobyľu, uviedol Grossi vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok