ONLINE: Rusko na Kryme rozmiestnilo raketové komplexy Iskander, bitka o Severodoneck je brutálna

TA3 TASR ČTK
8.6.2022 06:54

Predstavitelia Ruskom dosadenej administratívy mesta Cherson a Záporožskej oblasti na Ukrajine oznámili prípravy na uskutočnenie referenda o pripojení k Rusku. Ukrajina má teraz pod kontrolou len okrajové časti Severodonecka, bitko o mesto je brutálna, uviedol guvernér Luhanska Serhij Haidai. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:57 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:10 Veľká Británia odmietla udeliť 13-ročnej Ukrajinke vízum pre vstup na svoje územie, pretože necestovala s rodičmi, ale so svojou dospelou sestrou. Dievča sa tak muselo vrátiť na Ukrajinu do svojho domovského mesta, ktoré teraz obliehajú ruskí vojaci, informovala na svojom webe stanica BBC s odkazom na britskú poslankyňu Tulip Siddiqovú.

22:35 Kanada uvalila na Rusko nové sankcie, informuje NEXTA.

22:20 Olaf Scholz vyhlásil, že Nemecko pomáha Ukrajine čeliť ruskej invázii rovnakým spôsobom ako USA či Británia. Nemecký kancelár zdôraznil, že Berlín bude v podpore Kyjiva postupovať v prísnej zhodne so spojencami a že cieľom je zabrániť vojenskému stretu NATO s Ruskom. 

22:15 Rusko v severnej časti okupovaného Krymu rozmiestnilo raketové komplexy Iskander. Komplexy sa podľa Kyjeva nachádzajú 8 kilometrov od hraníc Chersonskej oblasti, ktorú Rusi ovládli počas súčasnej invázie. Podľa hovorca ukrajinského ministerstva obrany tak hrozí, že Rusi budú podnikať z Krymu ďalšie raketové útoky.

22:11 Sto tiel nájdených v troskách panelákov v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ovládanom ruskými silami, prepravujú do márnic a na skládky. Oznámil to poradca tamojšieho starostu Petro Andriuščenko. V príspevku na Telegrame opísal vynášanie tiel ako "nekonečnú karavánu smrti".

22:04 Huawei uzatvára svoje predajne v Rusku, píše ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na zdroj blízky spoločnosti. Čínsky výrobca elektroniky podľa zdroja uzavrel už 4 z 19 obchodov a v nasledujúcich mesiacoch tento krok pravdepodobne čaká ďalšie predajne.  

21:45 Hlavný moskovský rabín Pinchas Goldschmidt je "v exile" po tom, ako odolal tlaku ruských úradov, ktoré od neho žiadali vyjadrenie podpory pre vojnu na Ukrajine. Tvrdí to manželka jeho syna, novinárka Avital Chizhiková-Goldschmidtová.  

21:43 Kľúčové východoukrajinské mesto Severodoneck je po krutých bojoch teraz "z veľkej časti" pod ruskou kontrolou, pričom susedné mesto Lysyčansk utrpelo nesmierne škody. V stredu to uviedol Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa dvojmestie nachádza. 

20:17 Ukrajinský novinár si vynútil odpoveď ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na tlačovej konferencii v Ankare, kde minister rokoval so svojím tureckým náprotivkom. Spýtal sa, čo z toho, čo Rusi ukradli na Ukrajine okrem obilia, už aj rozpredali

19:48 Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková označila ruského prezidenta Vladimira Putina za "absolútne racionálne, chladné, kruté a čierne zlo". Vyhlásila tiež, že šéf Kremľa je odhodlaný zapísať sa do ruskej histórie po boku Josifa Stalina a Petra Veľkého.

19:46 Ruskí miliardári a ich rodinní príslušníci, na ktorých sa vzťahujú sankcie, sa obrátili na súdy EÚ v snahe dosiahnuť ich odstránenie zo zoznamu sankcií. Na európske súdy bolo podaných celkovo asi 20 odvolaní, informuje Bloomberg.

19:00 Od začiatku vojny opustilo územie Ukrajiny viac ako 7 miliónov ľudí.

18:42 Situácia v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti sa zhoršuje. Ukrajinské operačné veliteľstvo „Juh“ uviedlo, že pre nedostatok liekov je ťažké liečiť zranených civilistov.

18:21 Ukrajina má teraz pod kontrolou len okrajové časti Severodonecka. Ukrajinské sily boli podľa guvernéra Luhanska Serhija Haidaja zatlačené ruským bombardovaním v meste Severodoneck na východe frontovej línie, a teraz kontrolujú len jeho predmestie.

18:15 Medziročná inflácia počítaná zo spotrebiteľských cien poklesla v Rusku za máj na 17,1 percenta, tvrdí ruský štatistický úrad. V apríli rástla cenová hladina v medziročnom porovnaní tempom 17,83 percenta. Agentúra Reuters predpokladá, že ruská centrálna banka zníži v piatok základnú úrokovú sadzbu o sto bázických bodov na desať percent v snahe sprístupniť úvery v situácii, keď o ne spotrebitelia strácajú záujem.

17:51 Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov eviduje viac ako sedem miliónov prípadov prekročenia ukrajinských hraníc od začiatku Ruskom rozpútanej vojny. Počet utečencov z Ukrajiny v Európe dosahuje 4 710 076. Utečenci najčastejšie mieria do Poľska, Ruska a Moldavska.

17:34 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk v stredu ostro skritizoval bývalú kancelárku Angelu Merkelovú za to, že v utorok ospravedlňovala svoju politiku voči Rusku počas 16 rokov vládnutia. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. 

16:35 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v stredu oznámila, že vyšetrovatelia predložili na súd ďalších osem prípadov týkajúcich sa spáchania vojnových zločinov, z ktorých sú obvinení ruskí vojaci. Informuje o tom agentúra Reuters. 

16:07 Český prezident Miloš Zeman odmietol vyhovieť žiadostiam 127 českých občanov, ktorí prejavili záujem o vstup do ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá sa bráni proti útočiacim ruským silám. O rozhodnutí hlavy štátu informoval v stredu prezidentov hovorca Jiří Ovčáček, píše portál Novinky.cz. 

15:54 "Ukrajina je hodná získať štatút kandidáta na Európsku úniu,“ povedal predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk v Europarlamente. "Miesto Ukrajiny je v európskej rodine," potvrdila prezidentka EP Roberta Metsola.

15:18 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým hovoril o ďalšej podpore Berlína pre Ukrajinu bojujúcu proti ruským inváznym silám. Informuje agentúra DPA. 

15:01 Európska únia poskytuje priamu operačnú podporu humanitárnym organizáciám pôsobiacim na Ukrajine, ktorá čelí vážnej humanitárnej kríze v dôsledku nezákonnej ruskej invázie. Informuje stredajšie oznámenie Európskej komisie. 

14:45 Ukrajina v stredu oznámila, že nebude odstraňovať míny nastražené vo vodách okolo čiernomorského prístavu Odesa. Odvolala sa pritom na pretrvávajúcu hrozbu útokov ruskej armády na mesto  priľahlé pobrežie, informovala agentúra AFP. 

13:55 Obilná sila, ktorá sa nachádza na územiach ovládaných ukrajinskou armádou sú v období pred tohtoročnou úrodou z polovice plná, oznámil šéf ukrajinskej asociácie pre obilniny. V zásobníkoch bolo uskladnených približne tridsať miliónov ton obilia z celkovej kapacity päťdesiatpäť miliónov ton, povedal Mykola Gorbačov na zasadnutí Medzinárodnej rady pre obilniny v Londýne. Hrozí tak, že na novú úrodu nebude v skladoch miesto. Export ukrajinskej poľnohospodárskej produkcie blokuje v Čiernom mori ruské flotilu.

13:36 Predstavitelia Ruskom dosadenej administratívy mesta Cherson a Záporožskej oblasti na Ukrajine oznámili prípravy na uskutočnenie referenda o pripojení k Rusku, informovala v stredu stanica Rádio Sloboda. 

13:20 Rusko je v spolupráci s Tureckom pripravené garantovať bezpečnosť plavidiel z ukrajinských prístavov, ktoré sa budú plaviť cez Bosporský prieliv. V stredu to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rozhovore so svojím tureckým náprotivkom Mevlütom Čavušoglom v Ankare. Informuje agentúra Reuters. 

12:44 Hlavný moskovský rabín opustil Rusko po tom, čo sa dostal pod tlak, aby podporil inváziu na Ukrajinu, tvrdí podľa agentúry Reuters jeho príbuzná. Pinchas Goldschmidt narodený vo Švajčiarsku pôsobil ako vrchný moskovský rabín od roku 1993 a zároveň viedol veľkú európsku rabínsku skupinu.

12:16 Vývoz obilia z juhoukrajinského prístavu v meste Berďansk, ktorý v súčasnosti okupuje ruská armáda, by sa mal obnoviť tento týždeň. Oznámili to miestni predstavitelia, podľa ktorých prevádzka tamojšieho prístavu môže pokračovať, keďže sa ho podarilo odmínovať. Informuje o tom britská spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na ruskú agentúru TASS. 

11:57 Norsko dodalo na Ukrajine 22 samohybných húfnic M109, náhradné diely, muníciu a ďalší materiál. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámilo nórske ministerstvo obrany. "Nórska vláda z bezpečnostných dôvodov čakala, až túto dodávku bude môcť verejne oznámiť. Je možné, že budúce dodávky už oznamovať či komentovať nebudú," doplnilo ministerstvo vo vyhlásení.

11:29 Ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

11:21 V Melitopole, druhom najväčšom meste ukrajinskej Záporožskej oblasti, dobytom ruskými jednotkami, sa začala okupačná správa s prípravami na referendum o pripojení k Rusku. Oznámila to dnes ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na vyjadrenie starostky Haliny Danilčenkovej, dosadenej Rusmi.

10:21 Prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v stredu pripustil, že ukrajinské jednotky sa možno budú musieť stiahnuť zo Severodonecka na lepšie opevnené pozície. Ako informovala agentúra AFP, Hajdaj v rozhovore pre televíziu 1+1 uviedol: "Možno bude potrebné stiahnuť sa z mesta Severodoneck bombardovaného 24 hodín denne na lepšie opevnené pozície".

9:54 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok z Ukrajiny na Slovensko 2243 osôb. Z toho bolo 657 mužov, 1244 žien a 342 detí. O dočasné útočisko požiadalo 195 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 2453 ľudí. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

9:40 Nórsko darovalo Ukrajine 22 samohybných húfnic vrátane náhradných dielov, munície a ďalšieho vybavenia. V stredu o tom informovalo nórske ministerstvo obrany, píše denník The Guardian.

9:33 Desiatky zariadení na meranie radiácie v okolí ukrajinskej atómovej elektrárne Černobyľ začali opäť vysielať dáta. Stalo sa tak po prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. V noci na stredu o tom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

9:00 Separatisti v Donbase na východe Ukrajiny uviedli, že začali súdny proces s troma cudzincami, ktorí na strane ukrajinskej armády bojovali proti ruským inváznym silám. Najvyšší súd samozvanej tzv. Doneckej ľudovej republiky obvinil dvoch Britov a jedného Maročana z toho, že sa dali najať ako žoldnieri, za čo im v prípade usvedčenia hrozí trest smrti. Správu o začatí procesu priniesla v utorok večer ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

8:44 Aj keď sa vojna na Ukrajine ešte neskončila, obyvatelia Kyjeva si môžu v miestnom múzeu prezrieť predmety nájdené v oblastiach v okolí ukrajinskej metropoly, z ktorých sa stiahla ruská armáda. 

Ako informovala agentúra AFP, v múzeu sa ako exponáty vystavujú rakety, balíček s denným prídelom vojenskej stravy, prilby a ďalšie predmety zanechané ruskými vojakmi v regióne severne od Kyjeva. Výstavu s názvom Ukrajina - ukrižovanie otvorili v kyjevskom Múzeu dejín Ukrajiny počas druhej svetovej vojny 8. mája. Artefakty boli zozbierané v čase od 4. apríla do 5. mája.

8:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že o niekoľko týždňov bude spustený nový informačný systém na monitorovanie zločinov, ktorých sa na Ukrajine dopúšťajú ruskí vojaci.

7:41 Na dobrovoľnú vojenskú prípravu sa tento rok na Slovensku prihlásilo 527 záujemcov. Rezort obrany s nimi ďalej komunikuje ohľadom kompletizácií žiadostí a dokumentov, ich reálny počet tak bude známy až po dokončení procesu. Výcvik môže absolvovať najviac 150 ľudí.

7:10 Rusko doteraz odovzdalo 210 tiel ukrajinských bojovníkov zabitých v bitke o mesto Mariupol, z ktorých väčšina patrila k obrancom oceliarne Azovstaľ. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinskú vojenskú rozviedku.

6:45 Svetová banka schválila v utorok ďalšie finančné prostriedky pre Ukrajinu vo výške 1,49 miliardy dolárov. Z prostriedkov by mala vláda v Kyjeve vyplácať mzdy štátnym zamestnancom.

6:30 Ruským jednotkám sa za uplynulý deň nepodarilo dosiahnuť prielom na východe Ukrajiny. V pravidelnom večernom príhovore k národu to v utorok vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Situácia na frontovej línii na Ukrajine sa za posledných 24 hodín výrazne nezmenila," povedal Zelenskyj a dodal, že "obrana Donbasu pokračuje."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok