Kto je Amber Heardová? Aktivistka z konzervatívnej rodiny, ktorú preslávili lži

TA3/Nicolette Ftáčková
8.6.2022 06:00

Skončila v Hollywoode? Mediálnu pozornosť si posledné týždne získal súdny spor hereckých exmanželov Amber Heardovej a Johnnyho Deppa. Herečka musí filmovému pirátovi zaplatiť za ohováranie milióny dolárov. Navyše, počas verejného sporu do médií prenikli informácie, ktoré by jej mohli uškodiť v budúcej kariére, rovnako ako Deppovi jej skoršie vyjadrenia o domácom násilí. Kto je Amber Heardová, a čím si získala popularitu?

Kto je Amber Heardová? Aktivistka, ktorá vyrastala v konzervatívnej rodine, a preslávili ju lži
TASR/AP

Turbulentný vzťah prominentného páru sa začal v roku 2012. Prvýkrát sa stretli počas nakrúcania filmu Rumový denník, v ktorom obaja hrali hlavné postavy. V roku 2014 sa zasnúbili a rok na to vzali. Jeden z obradov sa konal na súkromnom ostrove Johnnyho Deppa na Bahamách. Ich manželstvo nevydržalo dlho. Heardová podala v máji 2016 žiadosť o rozvod. Dôvodom mali byť podľa nej extrémne rozdiely medzi ich osobnosťami. So žiadosťou prišiel aj "kolotoč” obvinení. Herečka obviňovala Johnnyho Deppa z fyzického a psychického domáceho násilia. 

Život bez reflektorov

Oficiálne ich rozviedli v roku 2017, v spore sa však stal kľúčovým práve nasledujúci rok. Britský bulvár The Sun uverejnil článok, v ktorom označil Deppa za násilníka, ktorý sa hrubo správa k ženám. Spisovateľke J. K. Rowlingovej v ňom vyčítali obsadenie Deppa do filmu Fantastické zvery a ich výskyt. 

K tomu sa koncom roka pripojil článok denníka The Washington Post pod menom Amber. Heardová v ňom písala o domácom násilí a sexuálnom obťažovaní, ktoré musia zažívať ženy po celom svete - vrátane jej samej. Vyzdvihovala v ňom dôležitosť hnutia #MeToo. Meno jej exmanžela sa v článku priamo nespomínalo. Johnny Depp zažaloval bulvár The Sun za poškodenie reputácie a šírenie klamstiev. Hoci britský súd v roku 2020 prehral, americký, ktorého verdikt odznel začiatkom júna, uznal Heardovú za vinnú.

Podľa zahraničných právnikov zohral úlohu pri Heardovej prehre názor poroty a verejnosti. V celebritných sporoch sa podľa nich súd často prikláňa na stranu "väčšej hviezdy" a miláčika širokej verejnosti. Neama Rahmani z advokátskej firmy West Coast Trial Lawyers pre americký web Insider povedal, že "Heardová prehrala, pretože klamala a preháňala v prípade, ktorý bol celý o sympatickosti a dôveryhodnosti". Depp bol podľa neho oveľa sympatickejším a dôveryhodnejším svedkom. "Porotcovia, verejnosť a všetci na sociálnych sieťach ho milovali. Teraz je Amber Heard jednou z najviac opovrhovaných žien v Amerike. Namiesto toho, aby bola tvárou hnutia #MeToo, je tvárou falošného obvinenia.“

Heardová sa narodila do konzervatívnej katolíckej rodiny, s mladšou sestrou a rodičmi žili v Texase. Podľa britského denníka The Independent, rodina žila v skromných podmienkach. Budúca herečka sa v mladom veku zúčastňovala súťaží krásy. Po smrteľnej autonehode najlepšej priateľky sa počas strednej školy stala ateistkou. O rok neskôr sa rozhodla ukončiť štúdium a presťahovala sa do New Yorku. Najskôr chcela preraziť ako modelka, rozhodla sa však skúsiť herectvo v Los Angeles. Strednú školu si dokončila popri práci.

Verejne sa netajila ani svojími vyhranenými názormi. I keď nie je za škatuľkovanie, otvorene priznala, že je bisexuálka. Reakcia rodiny na coming-out nebola vôbec taká, akú by si priala. "Pamätám si, keď som im povedala o mojom vzťahu so ženou. Spomínam si, že zo začiatku to boli iba slzy a plač," povedala Amber pre módny magazín Elle s tým, že "nevedeli ako spracovať takúto informáciu, pretože sme si doma nikdy nevybudovali taký druh prijatia a tolerancie. Pre nich to bola informácia, ktorú si hodia buď do pozitívnej, alebo negatívnej schránky."

Okrem vzťahu s Johnnym Deppom Heardová tvorila pár s technologickým magnátom Elonom Muskom aj topmodelkou Carou Delevingnovou. Mnohé zahraničné zdroje uvádzajú, že oba tieto vzťahy údajne udržiavala ešte aj počas manželstva s Deppom.

Musk Heard Profimedia

Minulý rok v apríli sa jej narodila dcéra Oonagh Paige Heardová, ktorú jej vynosila náhradná matka. Dcérou sa pochválila aj na sociálnych sieťach. "Pred štyrmi rokmi som sa rozhodla, že chcem mať dieťa. Chcela som to urobiť podľa vlastných predstáv. Teraz oceňujem, aké radikálne je pre nás ako ženy takto premýšľať o jednej z najzásadnejších častí našich životov. Dúfam, že sa dostaneme do bodu, v ktorom bude normalizované, že nechceme mať prsteň, aby sme mali dieťa."

Pokračovanie kariéry

Heardová mohla mať podľa kritikov našliapnuté na sľubnú kariéru. Po menej známych nezávislých filmoch a seriáloch sa objavila aj vo väčších snímkach. Za zmienku stojí film Dánske Dievča, v hlavnej úlohe s oscarovým Eddiem Redmaynom, ktorý si odniesol mnoho ocenení a nominácií. Ukázala sa aj v pokračovaní populárnej komédie Magic Mike XXL. Najväčšiu slávu jej však priniesla postava Mery v komiksovke Aquaman, ktorej pokračovanie predpokladajú na jar budúceho roka. Či si znova zahrá Meru, nie je isté. Fanúšikovia prišli s petíciou, aby v pokračovaní filmu neúčinkovala. Z cieľových šiestich miliónov podpisov už vyzbierali viac ako 4,5 milióna.

Producent pripravovaného Aquamana 2 Peter Safran reagoval na prosby fanúšikov odstrániť Amber Heardovú z filmu ešte minulý rok v lete. "Nemyslím si, že budeme nejako komentovať tieto výzvy, úprimne, je to len nátlak zo strany fanúšikov," povedal pre internetový magazín Deadline. “Cítili sme, že ak je to James Wan a Jason Momoa, mala by to byť Amber Heard. Takto to funguje," dodal.

Prezident DC Walter Hamada na súde uviedol, že veľkosť Heardovej úlohy vo filme bola určená v ranom vývoji scenára. Ako dôvod skrátenia času Heardovej na plátne uviedol nedostatok chémie medzi herečkou a hlavným predstaviteľom Jasonom Momoom. Reagoval tak na slová Heardovej, ktorá hovorila o tvrdom boji, aby vo filme ostala. Ďalej dodala, že z pokračovania Aquamana vynechali všetky akčné scény jej postavy a podstatne skrátili jej čas na plátne. Podľa IMDb má Heardová pripravené aj ďalšie dva filmy - Run Away with Me a In the Fire. Dátum ich premiéry zatiaľ nie je známy.

Šéf globálnej krízovej PR firmy Red Banyan Evan Nierman v rozhovore pre spravodajský web Insider uviedol, že “Amber Heardová bola až do tohto súdneho procesu prakticky neznáma, takže toto bol sotva úvod, ktorý by si priala, pokiaľ ide o pokračovanie svojej kariéry". Nádejnejšie to s hereckou kariérou vyzerá pre Johnnyho Deppa. Filmový publicista Andrew Pulver z britského denníka The Guardian o Heardovej kariére poznamenal, že "jej dlhotrvajúca otvorená obhajoba obetí domáceho násilia je pravdepodobne kľúčom k jej budúcim aktivitám. Napríklad herečka a aktivistka Rose McGowanová, sa teraz oveľa viac profiluje ako aktivistka než herečka."

Amber dlhé roky obhajuje práva žien a detí. Venuje svoj čas humanitárnym organizáciám, vrátane Amnesty International a Art of Elysium, ktoré podporujú ľudské práva na celom svete, ako aj sýrsko-americkej lekárskej spoločnosti, ktorá pomáha sýrskym utečencom. V roku 2018 bola vyznamenaná v oblasti ľudských práv v Rade OSN pre ľudské práva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok