Biden posiela Ukrajine zbraň, ktorá môže zamiešať karty. Čo je systém Himars?

TA3/hm
6.6.2022 06:00

Na Ukrajinu mieri doteraz najsilnejšia americká zbraň. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na piatok potvrdil, že USA dodajú Ukrajine raketový systém Himars alebo MLRS, teda mobilnú jednotku, ktorá môže súčasne odpáliť viacero presne navádzaných rakiet, a prispieť tak k lepšej obrane pred ruskými silami.

Biden posiela Ukrajine zbraň, ktorá môže zamiešať karty. Čo je systém Himars?
Profimedia

Ukrajina a Rusko už používajú podobné mobilné jednotky, ale Himars má väčší dosah a presnosť. Systém M142 Himars, z angličtiny High Mobility Artillery Rocket System, je modernizovaná, ľahšia a obratnejšia kolesová verzia pásového systému M270 MLRS, ktorú vyvinuli v 70. rokoch pre americké a spojenecké sily. Systém, ktorý Washington poskytne Ukrajine, bude mať dosah približne 80 kilometrov, píše The Guardian.

Ako Himars funguje?

Jednotky M142 Himars môžu niesť kazetu šiestich rakiet navádzaných GPS systémom (M270 nesie dve kazety) alebo jeden veľký modul nabitý taktickou raketou Army Tactical Missile System (ATACMS). USA však nedodajú Ukrajine tieto konkrétne rakety, pretože majú dosah až 300 kilometrov.

Vymeniť použitý modul za nový dokáže obsluha systému do niekoľkých minút bez potreby použitia iných vozidiel. Posádky sa však budú musieť zaškoliť. Analytici tvrdia, že systém je podstatne spoľahlivejší ako iné raketové systémy, ktoré ukrajinské sily používajú, píše spravodajský web televízie Al Jazeera.

Systém Himars umožní ukrajinským jednotkám udrieť bližšie ruských línií, a chrániť sa pred ich zbraňami z väčšej vzdialenosti. Rakety navádzané GPS systémom, ktoré Himars vystreľuje, majú približne dvojnásobný dosah ako húfnice M777, ktoré USA ukrajinským silám darovali nedávno. Niektorí analytici tvrdia, že Himars môže byť "game-changerom" v čase, kedy ukrajinské sily čelia paľbe ruského delostrelectva. Iní tvrdia, že Himars nezamieša karty.

Späť za Železnú oponu

Ukrajinskí predstavitelia už dlhšie volali po delostreleckom systéme s dlhým doletom, aby pomohli odraziť postup Ruska na východe Ukrajiny. Región s rozľahlými poľami sa všeobecne považuje za náročnejší na obranu ako hustejšie zaľudnené mestské časti. Poradca ukrajinského prezidenta a vyjednávač na mierových rozhovoroch Mychajlo Podoľak opäť minulý týždeň uviedol, že Ukrajina potrebuje zbrane s dlhším doletom, ktoré sa vyrovnajú ruskej sile. 

"Je náročné bojovať, keď na vás útočia zo 70 kilometrov a nemáte sa čím brániť. Ukrajina môže odraziť Rusko späť za Železnú oponu, ale potrebujeme na to efektívne zbrane," tvítoval Podoľak.


Dostanú okresanú verziu

Americký prezident Joe Biden pre New York Times napísal, že pokročilé rakety umožnia Ukrajincom "presnejšie zasiahnuť kľúčové ciele na bojisku". USA plánujú obmedziť dosah rakiet, ktoré dodajú Ukrajine, aby tak predišli ich použitiu na zasiahnutie cieľov v Rusku. "Ukrajine neposielame raketový systém, ktorý by mohol zasiahnuť Rusko," uviedol Biden. USA tiež uviedli, že Ukrajine nedodajú sériu amerických balistických striel ATACMS, ktoré majú dosah 300 kilometrov. 

USA od začiatku ruskej invázie na Ukrajine opatrne pristupujú k prijatiu opatrení na podporu Kyjeva, ktoré by mohli provokovať Moskvu, aby prekročila ukrajinské hranice. To zahŕňalo aj nepodporovanie ukrajinských útokov na ruskom území. Niekoľkokrát Ukrajina použila vlastné rakety, drony a helikoptéry na zásahy neďaleko ruských cieľov v susednej Kurskej a Belgorodskej oblasti.

Ak by USA poskytli Ukrajine rakety s 300-kilometrovým dosahom, Ukrajina by teoreticky bola schopná zasiahnuť dôležité ruské mestské centrá a vojenské základne, vrátane letísk, odkiaľ útočia na Ukrajinu. "Ukrajinci poskytli záruky, že nepoužijú naše systémy na ruskom území," uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok