ONLINE: O Severodoneck sa stále bojuje. Podľa Zelenského majú šancu na protiútok

TA3 TASR ČTK
6.6.2022 06:51

Ukrajina získala späť pod kontrolu polovicu Severodonecka, Zelenskyj navštívil Záporožie a frontovú líniu v Donbase. Rusi podľa BBC vyhlásili v okupovanom Mariupole karanténu. Mestom sa môže údajne šíriť cholera alebo nejaká iná vážna choroba. Dnes je Deň ukrajinských novinárov. Od začiatku vojny ich zomrelo 32, je medzi nimi veľa cudzincov. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:09 Kremeľ v pondelok pridal na zoznam osôb, ktoré majú zakázaný vstup na územie Ruskej federácie, ďalších 61 občanov Spojených štátov. Ide najmä o vládnych predstaviteľov a riaditeľov spoločností v obrannom a energetickom sektore. Urobil tak v reakcii na sankcie, ktoré Západ uvalil na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu.

22:14 Americké ministerstvo spravodlivosti nariadilo v pondelok zadržanie dvoch lietadiel, ktoré vlastní ruský oligarcha Roman Abramovič, pretože boli pri ich používaní porušené sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu.

21:46 Rusko začalo Kyjevu vracať telá ukrajinských bojovníkov zabitých v oceliarňach Azovstaľ v zničenom meste Mariupol, ktoré sa stali symbolom posledného odporu Ukrajincov proti invázii Moskvy. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP.

20:25 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v pondelok výnos, na základe ktorého rodinám príslušníkov ruskej Národnej gardy (Rosgvardija), ktorí zomreli na Ukrajine alebo v Sýrii, vyplatia po päť miliónov rubľov (76.600 eur).

20:21 Minister obrany Jaroslav Naď v pondelok prostredníctvom videohovoru rokoval so šéfmi rezortov obrany krajín Bukureštskej deviatky (B9), USA, Veľkej Británie a zástupcom generálneho tajomníka NATO pre operácie o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Ukrajine.

20:09 Ruskí predstavitelia v okupovanom Mariupole zatvorili toto juhoukrajinské prístavné mesto do karantény pre možné vypuknutie cholery. V pondelok o tom informoval portál britského denníka The Guardian s odvolaním sa na ukrajinské úrady.

19:45 Grécko svojich približne 100 obrnených vozidiel ruskej výroby dodá na Ukrajinu len v tom prípade, keď do Grécka dorazí sľúbená náhrada podobných vozidiel z Nemecka.

19:30 Generálny riaditeľ ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin sa v pondelok vyhrážal niekoľkým európskym krajinám raketovým útokom po tom, čo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov musel zrušiť svoju návštevu Srbska, pretože krajiny susediace so Srbskom nepovolili prelet ministrovho lietadla cez svoj vzdušný priestor.

18:26 Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že sa jej podarilo zatlačiť ruskú flotilu vyše 100 kilometrov od ukrajinského čiernomorského pobrežia, ktoré ruské lode už celé týždne blokujú.

18:16 Nemecká ministerka kultúry Claudia Rothová pricestovala v pondelok do ukrajinského prístavného mesta Odesa na dvojdňovú návštevu na pozvanie svojho ukrajinského kolegu Oleksandra Tkačenka.

17:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok varoval, že objem obilia, ktorý Ukrajina nedokáže exportovať pre blokády zo strany Ruska, by sa do jesene mohol minimálne strojnásobiť. "Práve teraz máme zablokovaných asi 20 - 25 miliónov ton. Na jeseň to môže byť 70 - 75 miliónov ton," povedal Zelenskyj.

17:14 Celkovo 200.101 Ukrajincov sa už zamestnalo na základe zjednodušeného postupu, ktorý Poľsko zaviedlo na pomoc ukrajinským utečencom pri hľadaní práce. V pondelok o tom informovalo poľské ministerstvo práce a rodiny, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra PAP.

17:00 Ruské sily majú síce v bitke o východoukrajinské mesto Severodoneck výhodu v podobe vyššieho počtu vojakov, no ukrajinské sily majú "všetky šance" na protiútok. Vyhlásil to v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:35 Ukrajinskí politici hovoria neprijateľným tónom o Maďarsku, provokujú ho, tvrdia o ňom klamstvá a snažia sa ho začierniť, napísal v statuse zverejnenom v pondelok na Facebooku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Reagoval tak na kritiku Kyjeva na adresu predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra.

16:13 Slovensko a Česko považujú za dôležité, aby sa vyšetrili všetky trestné činy páchané po ruskej invázii na Ukrajinu. Uviedla to v pondelok ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá v Brne rokovala s českým rezortným partnerom Pavlom Blažkom.

"Osobitne sme sa venovali Ukrajine. Spoločne vnímame veľmi vážne dôležitosť, aby sa riadne vyšetrili všetky trestné činy, ktoré sa dnes páchajú na Ukrajine. Je to veľmi dôležité pre demokraciu v Európe, tak ako je dôležité, aby Ukrajina v tejto vojne zvíťazila," uviedla Kolíková.

15:47 Nemecká vláda plánuje 70 ruským disidentom umožniť trvalý pobyt v Nemecku bez potreby žiadať o azyl. Informoval o tom nemecký týždenník Der Spiegel. Ide o novinárov a kritikov Kremľa, ktorí po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára prišli do Nemecka so schengenskými vízami s platnosťou 90 dní.

15:00 Ak sa Rusku podarí preraziť na Donbase, bude to pre Ukrajinu závažné, povedal Zelenskyj. Rusi podľa neho majú v Severodonecku početnú prevahu.

14:59 Ruské sankcie voči firme Gazprom Germania a jej dcéram by mohli stáť Nemecko päť miliárd eur ročne. Ide o sumu, ktorú by podľa odhadu zástupcov energetického sektora mohla krajina platiť za náhradné dodávky plynu. 

14:51 Rusi podľa BBC vyhlásili v okupovanom Mariupole karanténu. Mestom sa môže údajne šíriť cholera alebo nejaká iná vážna choroba. V oblasti sa naďalej zhoršuje životná situácia, ľudia majú nedostatok vody aj jedla.

14:36 Český prezident Miloš Zeman tvrdí, že Putin patrí pred vojnový súd. Zeman sa takto vyjadril v nedávnom rozhovore pre ukrajinskú redakciu Rádia Slobodná Európa. Čelil otázkam na svoje niekdajšie proruské postoje, ktoré však teraz bagatelizoval.

14:20 Lotyšsko vydalo vysielaciu licenciu ruskej nezávislej televízii Dožď, oznámila dnes agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. Televízia Dožď, podobne ako iné nezávislé médiá, museli v Rusku skončiť po ruskej invázii na Ukrajinu. V Lotyšsku má začať vysielať v deň, keď v pobaltskej krajine skončí vysielanie všetkých ostatných ruských televízií.

14:11 Rusko by mohlo začať útočiť na ukrajinskú infraštruktúru a štátne inštitúcie v prípade dodávok diaľkových raketometov MLRS do Kyjeva. Podľa NEXTY to uviedol Andrey Kartapolov, šéf Výboru pre obranu Štátnej dumy.

14:00 Podľa správy zverejnenej ruským veľvyslanectvom talianske médiá informujú o vojne na Ukrajine "výlučne na základe západných či ukrajinských zdrojov". Moskva tvrdí, že talianska tlač vedie otvorenú kampaň proti Rusku, čo vedie k rastu nepriateľských nálad voči Rusom a rusky hovoriacim ľuďom z bývalého Sovietskeho zväzu. Rusi žijúci v Taliansku sa údajne sťažujú na porušovanie svojich práv, ústrky a nedostatok objektívnych informácií.

13:31 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na tlačovej konferencii povedal, že Moskva zareaguje na dodávky ďalekonosných zbraní zo Západu zatlačením ukrajinských síl ďalej od hraníc Ruska. "Čím dlhšia bude dostrel dodaných systémov, tým ďalej nacistami zatlačíme," uviedol podľa Reuters.

13:13 Zelenskyj uviedol, že britský premiér Boris Johnson mu v telefonáte potvrdil dodanie nového balíka britskej vojenskej pomoci. Podľa Londýna pôjde o salvový raketový systém typu M270 americkej výroby. "Nastolili sme aj otázku zintenzívnenia práce na bezpečnostných zárukách. Spoločne s Veľkou Britániou hľadáme spôsoby, ako sa vyhnúť potravinovej kríze a ako dosiahnuť uvoľnenie zablokovaných prístavov," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter. 

13:10 Talianska banková spoločnosť UniCredit sa snaží urýchliť plány na odchod z Ruska, záujemcov o svoje tamojšie podnikanie preto bude hľadať aj medzi investormi mimo Ruska. S odvolaním sa na informované zdroje to dnes uviedla agentúra Reuters. Hovorca UniCreditu sa k správe odmietol vyjadriť.

13:08 Za bezprecedentné a nemysliteľné označil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov rozhodnutie Bulharska, Čiernej Hory a Severnej Macedónie nepovoliť mu let do Srbska. Lavrov kvôli tomu podľa zahraničných médií musel cestu zrušiť.

12:39 Dnes je Deň ukrajinských novinárov. Od začiatku vojny na Ukrajine zomrelo 32 novinárov a zástupcov médií. Je medzi nimi veľa cudzincov, píše NEXTA.

12:36 Mŕtvych a ranených v radoch civilistov si vyžiadalo aj ruské ostreľovanie a bombardovanie siedmich miest a obcí v Doneckej oblasti, uviedla agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na políciu, ktorá však počet obetí nespresnila. Terčom útokov sa stali Avdijivka, Slovjansk, Družkivka, Kramatorsk, Časiv Jar, Chromove a Ňju-Jork (teda východoukrajinská obec písaná latinkou New York).

12:32 Najmenej traja ľudia prišli o život a ďalších desať utrpelo zranenie pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti počas uplynulých 24 hodín, oznámila agentúra Unian s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova.

12:28 Starosta Mykolajivu Oleksandr Senkevyč na sociálnej sieti Telegram bez bližších podrobností uviedol, že v meste boli počuť explózie, uviedla agentúra Reuters.

11:43 Podľa českého prezidenta Miloša Zemana sa Putin rozhodol k invázii na Ukrajinu, aj keď vedel, že budú nasledovať rozsiahle politické a ekonomické protiruské sankcie. "Fakticky sa rozhodol k izolácii Ruska a Rusov. Svoju krajinu uvrhol vývojovo späť. To je strašne smutné," poznamenal v rozhovore pre ukrajinskú redakciu Rádia Slobodná Európa.

11:28 Americký veľvyslanec v Moskve John J. Sullivan apeluje na ruské úrady, aby napriek zhoršeniu vzťahov medzi oboma krajinami nezatvárali ambasádu USA. Podľa Sullivana si Moskva a Washington musia udržať komunikačné kanály otvorené, píše agentúra Reuters.

10:59 Britská BBC s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb uviedla, že obrancovia na východe Donbasu za posledných 24 hodín odrazili sedem ruských útokov. Zároveň ale upozornila, že informácie nie je možné nezávisle overiť.

10:46 Zelenskyj navštívil Záporožie aj frontovú líniu v Donbase. Fotografie nájdete v článku nižšie.

10:44 Ruský prezident Vladimir Putin patrí kvôli invázii na Ukrajinu pred vojnový súd aj pred súd v Rusku, pretože poslal svoju krajinu do izolácie, povedal český prezident Miloš Zeman.

10:24 Úrady Kyjeva ukázali fotografie následkov včerajšieho raketového útoku na závod na opravu áut.

 10:07 Na anektovanom Kryme vytvorili slovník na boj proti anglicizmom. Predseda Štátnej rady polostrova Vladimir Konstantinov už skôr navrhol zrušiť štúdium angličtiny na krymských školách.

10:02 Kolektívne odmietnutie Bulharska, Čiernej Hory a Severnej Macedónie umožniť lietadlu šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova preletieť do Srbska nevyhnutne vyžaduje tvrdú reakciu, a to spoločnú Ruska a Srbska, uviedol podpredseda hornej komory ruského parlamentu Konštantín Kosačov. Lavrov mal dnes začať dvojdňovú návštevu v Belehrade, ale nedeľné rozhodnutie Sofie, Podgorice a Skopje nepovoliť prelet jeho lietadla viedlo podľa médií k jej zrušeniu. "Je jasné, že toto rozhodnutie nebolo o lietadle. Bolo namierené proti Rusku ako štátu a Srbsku ako štátu. Dúfam, že reakcia bude spoločná a krajne tvrdá, a to v podobe nielen diplomatických protestov, ale aj konkrétnych praktických odvetných krokov," uviedol podľa TASS.

9:36 Serhij Hajdaj, hlava Luhanskej oblasti, v rozhovore pre ukrajinskú televíziu uviedol, že situácia ukrajinských jednotiek bojujúcich v Severodonecku sa nevyvíja pozitívne. "Obráncom sa na nejaký čas podarilo prejsť do protiútoku, pri ktorom oslobodili takmer polovicu mesta. Teraz sa ale situácia opäť o niečo zhoršila," povedal.

9:29 Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine uviedlo, že nedeľné útoky ruských síl zasiahli železničnú infraštruktúru v Kyjeve. Išlo o prvý útok tohto druhu na ukrajinskú metropolu za posledné týždne – jeho cieľom bola pravdepodobne snaha narušiť dodávky západného vojenského vybavenia pre ukrajinské jednotky.

9:13 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na vstupe do Slovenskej republiky 3  028 osôb. Z toho bolo 709 mužov, 1 766 žien a 553 detí. O dočasné útočisko požiadalo 24 žiadateľov. Slovenské hranice od začiatku ruskej invázie prekročilo 488 531 utečencov, odišlo ich 235 113.

9:08 Toto sú orientačné ruské straty k 6. júnu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:05 Britské ministerstvo obrany upozorňuje na pokračujúce ťažké boje v Severodonecku a ruský postup k Slovjansku v snahe obkľúčiť ukrajinské sily a tiež na posilňovanie protileteckej obrany Hadieho ostrova, ktorá má chrániť ruské plavidlá blokujúce ukrajinské prístavy, a tým aj vývoz ukrajinského obilia.

8:50 Podľa šéfa Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja ruské jednotky v Lysyčansku strieľali na niekoľko obytných budov a tiež na úrady, cieľom ich útoku bola aj pekáreň, citovala Hajdaja agentúra Reuters.

8:48 Ukrajinská armáda v nedeľu potvrdila, že pri bojoch na východe Ukrajiny zahynul proruský generál samozvanej Doneckej ľudovej republiky Roman Kutuzov. Krátko predtým jeho úmrtie oznámila aj ruská štátna televízia.

8:31 Ropa pokračuje na začiatku nového týždňa v posilňovaní sa, pričom cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa dostala nad 120 USD (111,84 eura) za barel (159 litrov). Saudská Arábia totiž zvýšila ceny júlových dodávok ázijským zákazníkom viac, než sa očakávalo. To signalizuje, že na trhu bude naďalej nedostatočná ponuka. A to aj napriek tomu, že aliancia OPEC+ sa dohodla na zrýchlení zvyšovania produkcie v najbližších dvoch mesiacoch. 

8:22 Moldavská pohraničná polícia zadržala na moldavských hraniciach ukrajinského zákonodarcu Jevhena Jakovenka. K zadržaniu došlo v nedeľu na žiadosť medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Šéf Interpolu v Moldavsku Viorel Tentiu spresnil, že po Jakovenkovi bolo vyhlásené pátranie na základe obvinení z úplatkárstva a korupcie, ktoré voči ukrajinskému poslancovi vzniesli úrady v Bielorusku. 

7:58 Severoatlantická aliancia odštartovala v nedeľu takmer dvojtýždňové námorné manévre v Baltskom mori, na ktorých sa zúčastňujú aj Fínsko a Švédsko. Obe tieto severské krajiny v máji požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

7:44 Ruské jednotky pokračujú v snahe o dobytie Severodonecka a útočia aj pri Lymani v Donbase na východe Ukrajiny, uvádza ukrajinský generálny štáb.

7:25 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zrušil svoju pondelkovú návštevu Srbska po tom, ako okolité krajiny (Bulharsko, Severné Macedónsko a Čierna Hora) uzavreli svoj vzdušný priestor pre lietadlo, ktorým mal priletieť do Belehradu.

7:16 Podľa BBC dodá Veľká Británia v úvodnej dodávke na Ukrajinu tri salvové raketomety M270 s dostrelom až 80 kilometrov. "Ako sa mení ruská taktika, musí sa meniť aj naša podpora Ukrajine," uviedol britský minister obrany Ben Wallace. Ukrajinskí vojaci sa budú učiť raketomety obsluhovať v Británii. 

7:03 Stránky ruského ministerstva výstavby a bývania zrejme napadli hackeri, uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej pri zadaní názvu úradu do internetového vyhľadávača vedú výsledky na web s nápisom sláva Ukrajine. Zástupca ministerstva v nedeľu neskoro večer uviedol, že dáta používateľov sa podarilo ochrániť.

6:45 Obyvatelia Ruskom okupovaného Mariupolu majú vážny nedostatok vody. Podľa Petra Andriuščenka, poradcu starostu, sa ľudia musia na odber vody prihlásiť a čakacia doba je približne dva dni. Andriuščenko dodal, že aby obyvatelia Mariupolu dostali potraviny, sú nútení strážiť mesto a spolupracovať s ruskými jednotkami.

6:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v nedeľu mesto Záporožie na juhovýchode krajiny a tiež armádne stanovištia v blízkosti frontovej línie v Donbase.

6:32 Ukrajinské úrady podľa agentúry Reuters uviedli, že ozbrojeným zložkám sa vďaka úspešnému protiútoku podarilo získať späť kontrolu nad polovicou Severodonecku, o ktorý sa vedú tvrdé boje. Podľa správ z minulých dní Rusi kontrolovali asi štyri pätiny mesta.

6:30 Situáciu v súvislosti s Ukrajinou sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok